Reklama

Reklama

1895

  • angličtina Blue Brave: The Legend of Formosa in 1895

Recenze (4)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(KDV) (SEMINÁŘ TCHAJWANSKÉHO FILMU VE VESELÍ NAD MORAVOU) 1895 (celým - anglickým - názvem BLUE BRAVE: THE LEGEND OF FORMOSA IN 1895) není jenom historickým filmem, ale i filmem s historickou hodnotou, protože jako vůbec v prvním celovečerním se v něm mluví hakkštinou. Tím ale veškerá hodnota díla končí, ačkoliv by se daly oceňovat zásluhy, jako že se nedá popřít snaha podat konflikt vyváženě z pohledu Japonců i Tchajwanců a zároveň i do této perspektivy vnést ženské hledisko. Jde totiž o velkofilmově se tvářící podívanou, která je výpravná (kostýmy, exteriéry), patřičně patetická a sentimentální, s až učebnicovými dialogy o odvaze, přátelství, oddanosti a odhodlání, ale chybí jí široce koncipované akční sekvence. Otázkou je, jestli absence jakýchkoliv scén atrakcí je z důvodu ekonomického (nedostatek financí), nebo svou roli sehrál jiný faktor (umělecké rozhodnutí - "ženský" náhled?). Přistoupit na druhé jmenované by znamenalo opomenout nejenom převahu mužského pohledu (určující je zde postava spisovatele Ogaie Morakiho a jeho předčítané deníkové zápisky), ale zároveň i nekriticky přijmout, že se zůstává u všeobecně známých věcí (ženy to za války nemají lehké, když jsou chyceny, nesmí být bandity pustěny, jinak by byly zabity; děti vyrůstají bez otců atd.). Každopádně je paradoxní sledovat titul, jenž v závěrečných titulcích tvrdí, že šlo o největší válku na Tchajwanu, při které zemřela řada lidí, ale přitom nevidět ani jednu bitvu. Naběhnuvší dvoujazyčená (angličtiny a tchajwanština) píseň s textem "je na čase dát sbohem" tak pozdě vyjadřuje touhu diváka odejít z promítání, za které by se mělo vybírat právo útrpného. ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Zas až tak hrozný filmový zážitek (jak naznačuje prvních pár hodnocení) to pro mě nebyl. Historický film z období, kdy ostrov Tchaj-wan dobyli japonští vojáci. Zajímavý je především po hudební stránce. Ano, ta tklivá melodie (http://www.youtube.com/watch?v=XDOrIh3H8SA) se i mně postupně oposlouchala, uznávám. Nikdy by mě taky nenapadlo, že v tchajwanském snímku zazní tóny ze Smetanovy Mé vlasti. ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že filmaři chtěli natočit válečný vekofilm ale neměli na to patrně dostatek prostředků. Soudím tak podle toho, že zůstalo většinou jen u povídání o válce a u pobíhání v bambusovém lesíku..... No ale za odpad bych to také rozhodně neoznačil.... ()

Reklama

Reklama