Reklama

Reklama

Umshini Wam

(festivalový název)
  • USA Umshini Wam
všechny plakáty
Krátkometrážní / Komedie / Drama / Road movie / Hudební
USA / Velká Británie, 2011, 16 min

Obsahy(1)

Dvojice bezdomovců projíždí předměstí na invalidních vozících, rapuje, užívá si drobných radostí a páchá zločiny. Přitom touží po tom, že se stanou největšími „Gang$tas“ v dějinách. Harmony Korine do hlavních rolí obsadil rapovou senzaci poslední doby, jihoafrickou skupinu Die Antwoord (Ninja, Yo-Landi). Název filmu pak odkazuje na jihoafrický protestsong z doby apartheidu "Umshini wami" (Bring me my machine gun). (J.Connor)

(více)

Recenze (28)

papaguy 

všechny recenze uživatele

Osobitý kraťas, který jsem se zájmem shlédl. Film pojednává o dvou vyhulených pokémonech na vozíčku, kteří se zbraní v ruce vezmou, co jim osud a společnost odpírá. Filmové nebe to není, ale rozhodně to má něco do sebe. Vnímám to jako mix sociální výpovědi mající kořeny v JAR a bizáru říznutého gangsta imidží účinkujícího dua z Die Antwoord. Dosaďte si místo vozíčkářů příslušníky libovolné chudiny a máte celkem univerzální příběh - byť vyšperkovaný rukopisem Die Antwoord (jointy, pokémoni, gangsteři etc.) a odkazem na apartheid. ____ Po zvážení zvyšuji hodnocení na 4*. Byť nesouzním s asociálním poselstvím a Ninja se na tom svém gangstovi zjevně ujíždí víc, než je zdrávo, hodnotím pozitivně námět, osobitost, přehršel nápadů a konec konců i tu ulítlost. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Z Die Antwoord výtahl Neill Blomkamp absolutní maxium až takovým způsobem, že mu duo Ninja a Yo-Landi utáhlo celej mega film.Vyfetovaná nula Hormony Korine z nich nedokázal vymáčknout vůbec nic.16 minut rádoby artu úplně o hovně.2* dám pouze za Ninju a Yo-Landi.Korine nemá ve světě filmu dávno co nabídnout a tahle kolečková verze Normálních zabijáků je toho větším důkazem, že podobně vyretardované Spring Breakers.30%. ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Fokof @ GP. Gangstas on wheelchairs, ubercool soundtrack, white niggers, South African dialect, ufo, weed, machine guns and finally, the God. No, jestli jsem něco nevynechal, mělo by to být vše. A ačkoliv jsem to netušil, kombinace tohoto všeho je zvláštně úchylným způsobem dokonalá. Jinými slovy, nezbývá mi, než se těšit na Spring Breakers, a to hrozně moc! :) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Prostě ujetý film, který má sice nějaký děj, ale to neznamená, že mě musí zaujmout. Tahle hodně podivná dvojice, která možná ani moc nehraje, protože jsou prostě divní. Jsou to jihoafričtí muzikanti, ale na to byste je stejně netipoval. Ne, prostě se mi protivilo na snímek koukat, nedá se nic dělat. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Vozíčkářská dvojice Ninja a Yo-Landi Vi$$er na cestě na next level... Spolupráce režisérského podivína s jihoafrickým (též podivínským) fenoménem Die Antwoord. Upřímně, dosavadní vlastní videa a klipy kapely se mi líbily víc, ale tohle má zvláštním způsobem také co říct. Jen nemusím takovou tu Korineovu ódu na všednost, jeho styl sám o sobě mi nepřijde ničím zajímavý. ()

Zajímavosti (2)

  • Výraz Umshini Wami znamená: "Bring me my machine gun", tedy v češtině: "Přines mi můj samopal". (Dizzy_eM)
  • "Umshini Wami" je název kontroverzní bojové písně v jazyce Zulu, kterou používali členové tzv. Kopí národa (aktivní vojenské křídlo Afrického národního kongresu) v bojích proti apartheidu (dřívější politika rasové segregace v Jihoafrické republice). (Dizzy_eM)

Reklama

Reklama