Reklama

Reklama

Na cestě - Série 10 (2010) (série)


Na cestě po Korsice (S10E32)

(epizoda)
Česko, 2011, 26 min

Režie:

Robert Valica

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Korsika budí zdání, jako by někdo vyřízl kus Alp a posadil je do Středozemního moře. V některých místech se strmé útesy zdvihají z hladiny až do výšky 900 metrů a nejvyšší hora ostrova s názvem Monte Cintu končí na úctyhodných 2700 metrech. I dalších dvacet vrcholů ční nad hranici dvou kilometrů, kde sněhová nadílka uprostřed června není žádnou výjimkou. Horská údolí, jimiž protékají řeky, jsou každoročně cílem mnoha návštěvníků, i když - či snad právě proto, že vnitrozemí je poměrně drsné, pusté a neobydlené. Kamenitá krajina vždy komplikovala život zemědělců. Obyvatelé proto raději chovali domácí zvířata a spoléhali na dary moře. A když něco pěstovali, tak hlavně jedlé kaštany. Dvanáct stromů dokázalo po celý rok uživit jednu rodinu a plody živily i prasata. Korsičané melou kaštany na mouku a z ní poté vaří polundu, jakýsi knedlíky, který slouží jako příloha k masu. Korsika patří už téměř 250 let Francii a je jejím nechudším regionem. Hrubý domácí produkt tam dosahuje pouhých dvaceti procent francouzského průměru. Nejslavnějším korsickým rodákem je Napoleon Bonaparte - generál a posléze i císař, jemuž se podařilo dobýt téměř celou Evropu. Jeho rodný dům dodnes stojí i třeba s původním zařízením dětského pokoje malého Napoleonka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Pepinec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Cestopisy s průvodci Donutilem a Bartoškou mám ve velké oblibě. O to víc mě mrzí, že jsem dílem věnovaném Korsice zklamán, ač sami pánové za to nemohou. Tento ostrov se jistě dal představit lépe. Ve všech předpovědích počasí je nad Korsikou celoročně namalováno Slunce, přesto převážná většina záběrů použitých v tomto dokumentu je z podzimního anebo jiného pošmurného období. To samo o sobě vytváří poněkud odlišný obraz. Dále se sice dozvídáme o tvrdém chlebíčku zemědělců z vnitrozemí, leč opomíjena jsou města, která žijí moderním stylem, podobně jako například italská či francouzská přímořská letoviska. Především jsem však postrádal větší sondu do přírodních krás Korsiky. Nebyly zmíněny Anglické kaskády, soutěska Calasima, sedlo Col de Vizzavone, či tzv. korsický Matterhorn Paglia Orba. Z těchto důvodů udílím tak nízké hodnocení, přestože jsem velmi potěšen, že existují pořady, které přibližují podobné destinace, jenž stojí za navštívení. ()

showxman 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poněkud rozpačitě jsem se tvářil na začátku tohoto krátkého cestopisného dokumentu, když první záběr kamery zamířil na skupinu žeroucích prasat a vypravěči se rozpovídali o tomto plemeni a dále rozvedli řeč na každodenní život na této konkrétní farmě. Postupem času se však ze všech střípků a příběhů pomalu začala skládat mozaika celého ostrova, která hlavně díky zpovědím místních lidí dostávala jasné obrysy. Dokument nabídne zajímavé informace o životě a atmosféře na Korsice, nic víc, ale po něm nechtějte. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama