Reklama

Reklama

Válečník

  • Česko Musa Válečník (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roku 1375 na území veľkej Čínskej ríše panuje totálny vojnový chaos medzi jednotkami znesvárenej mongolskej dynastie Jüan a čínskej dynastie Ming. Keď zajmú diplomatov zo susedného kórejského kráľovstva Coryo, obvinia ich zo špionáže a vedú do vyhnanstva. Ak chcú deviati kórejskí bojovníci ešte niekedy uvidieť svoj domov, musia vykonať záslužný čin - oslobodiť unesenú čínsku princeznú z dynastie Ming, aby jej cisársky otec im umožnil návrat do vlasti. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (138)

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Silný, nezapomenutelný zážitek, bohužel poněkud zazděný prapodivně přepáleným závěrem - a dost to celé kazí ten Marty Stu s kopím - Yeo-sol mezi všemi těmi sice šablonovitými, ale tak nějak uvěřitelnými a zemitě bytelnými postavami působí jako otravný rozevlátý spratek, který přišel "ukrást show" - a navíc je zahraný tak bezkrevně, až to skoro bolí (sorry, pane Jung). 8/10 ()

bloodvomit 

všechny recenze uživatele

Překvapivě se mi tento snímek nijak zvlášť nelíbil. Možná to bylo zčásti tím že jsem ho viděl s CZ dabingem, ale celkově i ten konec byl krapet přitažený za vlasy. A jeden dobrý řezník s kopím to nezachrání. Ke konci příliš patetické a vyhrocené, ultrastupidní princeznu snad ani komentovat nebudu ;-) ()

Reklama

meave 

všechny recenze uživatele

Kto očakáva poetický príbeh ako bol Hrdina bude sklamaný. Válečník je bojový film s množstvom krvi /ktorá by stačila aj na tri podobné filmy/, zbraní a špiny. Nechýba múdry vojvodca, udatný vojak a krásna žena. Ku cti scenáru slúži, že charaktery jednotlivých hrdinov nie sú prvoplánovo jasné a tak nič nie je vopred dané. Jemne naznačený príbeh lásky a prekvapivý záver iba potešia. Bojové scény sú však natočené príliš zblízka a nastrihané zmätočne – preto *** a ¾ . ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Musa je v podstatě dosti starosvětsky pojatým filmem jasně odkazujícím ideově k tvorbě Akiry Kurosawy. Nedočkáte se žádných kung-fu a wu-xia neuvěřitelností. Ale to neznamená, že by akční scény nebyly skvěle zvládnuty a neměly dynamiku. Na obsazení je radost pohledět, mistr kopiník, kterého hraje Jung Woo Sung patří k hlavním atrakcím filmu,stejně jako seržant lučištník, který by snad mohl posloužit svojí akčností jako předobraz Legolase. Zhang Ziyi zde nemá moc prostoru se projevit, ale přesto strhává pozornost na sebe. Děj je vskutku jednoduchý, ale napínavý. Hlavně film odsýpá v pěkně vyrovnaném tempu, je tu dost akce a nemáte šanci se nudit. Mongolští vojáci a hlavně jejich vůdce mají svoje kouzlo. Hudba je skvělá postaral se o ni japonský skladatel Shiro Sagisu(The Restless, Casshern). Exteriéry dodávají správný historický nádech, prostředí pouště na mě působí nekonečně melancholicky a zasněně. Kostými jsou věrné, je tu snaha působit historicky nikoliv naleštěně a stylizovaně. Proto dost dobře nechápu Mariovo srovnání s Hero nebo Tygr a drak. Musa je stylově možná ve stejně škatulce, ale přece jen dost jinde svým způsobem zpracování. Marně vpozmínám na nějaký takto pojatý film, mimo Mongola a Nomáda. Přitom by nebylo na škodu tvořit více filmů v tomto duchu. Což neznamená, že považuji jeden přístup pojetí za lepší, než druhý, jsou si rovnocené. Musa má potenciál pobavit stejně dobře jako wu-xia a kung-fu spektály. Mile mě potěšilo, že moje česká verze dvd měla slušné bonusy, dobře smíchaný zvuk a hudební stopu a slušné titulky, protože to nebývá bohužel v našich končinách samozřejmostí. Viděl jsem 160 minutovou verzi tu radím všem. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film. Nejdřív jsem byl zmaten z děje a ani jsem netušil, kdo je dobrák a kdo zlý, ale to se nakonec ukázalo jako pozitivum. Začal jsem si libovat v nevyhraněnosti hlavních hrdinů, kteří svými činy přeskakovali z jedné strany barikády na druhou, a začal jim držet palce. Časem jsem si zvyknul i na dost rychlý střih. Už od začátku filmu jsem si zamiloval jeho hudbu. Bojové scény předčí mnohé americké velkorozpočtové filmy. Mají švih a své osobní kouzlo. A o čem Válečník je? O smyslu pro povinnost, oddanost a čest. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (4)

  • V době svého vzniku byl snímek považován za jeden z vůbec největších filmových počinů tehdejší jihokorejské kinematografie. Rozpočet uvolněný produkční společností k výrobě přesáhl veškeré tehdejší filmové projekty. A s více jak dvěma miliony prodaných lístků, stal se v roce 2001 snímek celkově osmým nejvýdělečnějším jihokorejským snímkem. Filmoví tvůrci se pokusili co nejvěrohodněji napodobit nejenom zaznamenanou historickou událost, která měla neblahý vliv na tehdejší politickou pospolitost mezi čínskou vládnoucí dynastií Ming a korejskou vládnoucí dynastií Goryeo, ale také tehdejší vojenskou výzbroj, válečné zbraně či chování jednotlivců. Ve filmu je zřetelné, že každá národnost, počínaje Korejci, konče Číňany a Mongoly, mluví vlastním dialektem s co nejvěrohodněji napodobovaným přízvukem. (Conspi)
  • Herci i kaskadéři prošli čtyři měsíce před natáčením tvrdým bojovým výcvikem, aby výsledné scény vypadaly co nejautentičtěji. A tak aby byla scéna dobývání pevnosti, v níž během natáčení klesly teploty až zamrzlo i moře, pomocí žebříku co nejvěrohodnější, rozhodli se dokonce herci bojovat doopravdy. Akce a pády jsou proto filmovány bez triků. Přinejmenším jednou se to ale nevyplatilo jihokorejskému herci Woo-seong Jeong (Cold Eyes (2013), Scarlet Innocence (2014)), který při natáčení specifické scény upadl a poranil si koleno. (dinamit_1)
  • Scény, kdy šíp probodne vojáka, se točily pomocí speciálního triku, tzv. infografie. Nejprve byla natočena scéna, ve které vybuchují nálože s umělou krví, a následně se v počítači doanimovaly šípy. (dinamit_1)

Reklama

Reklama