PSH Videodrome (video film)
Dokumentární / Hudební
Česko, 2011
Wladimir 518, Ondřej Anděra, WichHrají:
Orion, Wladimir 518, Hugo Toxxx, James Cole, Wich, Indy, Ondřej Anděra, Kateřina Winterová, Lešek Semelka, Roman HolýObsah
Bilanční DVD, které shrnuje klipovou tvorbu legendy českého hip-hopu PSH mezi lety 1998 a 2011. Jako bonus obsahuje DVD dokument o kapele Tenkrát na východě.
Seznam skladeb:
10. Orion – Teritorium (Michal “Romeo” Dvořák),
11. Vladimir 518 feat. Kateřina Winterová – Du Dolu (Jiří Málek, Vladimir 518),
12. Vladimir 518 feat. Orion, Hugo Toxxx – Smíchov, Újezd (Pavel Raev),
13. Orion – Chci slyšet svý jméno (Risto Sokolovski),
14. Vladimir 518 feat. Lešek Semelka – Děti prázdnoty (Michal “Romeo” Dvořák). (J.Connor)
J.Connor
Zdaleka nejsem fanouškem hip-hopu, ale na druhou stranu nejsem ani rocker, kterému se již jen při těch dvou slovech na H dělají pupínky. Je pravdou, že fenomén PSH lze v posledních letech vnímat dost rozporuplně, ať se jedná o příklon ke komerci (na což dle mě mají po takové době svaté právo) či příklon k nabubřelému buranskému haterství, kterým hochy ovlivnila nastupující generace raperů (tady už moc shovívavý nejsem - nejsem nějakej oldschoolovej fanoušek PSH, kterému schází zvuk z 90. let, moderní rychlé beaty jsou zcela v pořádku, atmosféra a vyznění některých songů už nikoli). Tolik k rozpolcenosti. PSH jsou pionýři, udělali tu pro svůj žánr obrovský kus práce a vyšlapali cestu řadě dalších muzikantů. Co se týče klipů, z první etapy jasně vyčuhuje Anděrův "Jižák", jsem fanda na "Rok PSH" a z poslední doby samozřejmě ultravtipné "Vím já" a melancholické "Můj rap, můj svět". Ohledně sólových projektů, tam kde se svými klipy sbírá body Wladimír, odečítáme za Oriona, pochybuju, že jde o nadsázku a je to tak žánrově čisté jako moravský agro metal. Citelně tu schází "Meleme meleme Kávu" (518/toxxx), dle mě jeden z nejlepších klipů za poslední dobu. Dokument "Tenkrát na východě" je jistě povinností pro každého fanouška hiphopu, kde může vidět Oriona s mařenou či žáčka ze ZŠ Hugo Toxe, ostatní pak mají šanci se něco dozvědět o historii rapu u nás, při ořezávání videa příště doporučuji nehulit. Product placementy odpouštím, není jich přehršel a je to vydáno na vlastním labelu za skvělou cenu.(12.9.2011)
nessbeal
Nejznáměší rapovou skupinou z česka jsou PSH (dříve Peneři Strýčka Homeboye). Vznikli již v roce 1992 na “Jižáku v paneláku”. Nahráli 2 demo kazety, které se ve své době staly kultovními a kolovaly po celé republice. Po pokusech s živou skupinou a čtyřech skladbách vyšlých na růných kompilacích se sestava ustálila ve složení Dj Richard, Vladimír a Orion. Vychází první regulerní album a skupina naplno koncertuje po celých čechách i na slovensku, kde má také velkou fanouškovskou základnu. Po pár letech koncertování odchází Dj Richard a Orion začíná pracovat na sólovém projektu Teritorium za něž získá cenu Akademie populární hudby “Anděl”. To se píše rok 2005 a skupina startuje naplno práci na svém druhém albu, již se zapracovaným novým čenem, producentem a DJem, Mikem Trafikem. Ten se své přležitosti chytí a dodnes vyrábí věšinu skladeb, které “Peneři” hrají. V následujícím roce album s velkým úspěhem vychází (prodá se jej bez mála 10.000 kusů a PSH se rozjíždí k nekonečné koncertní šňůře, která v podstatě stále trvá a čítá stovky koncertů i se skupinami jako jsou Public Enemy, Snoop Dogg, Jay Z, The Game, De La Soul a další. Mezitím i Vladimír začná pošilhávat po dočasné sólové kariéře, která se počátkem roku 2008 přemění v realitu v podobě jeho vlastního CD Gorila vs Architekt. Deska zaznamená širokou odezvu a doslova kraluje v předávání růných hudebních cen. Získá cenu největšího hudebního webu musicserver, několik cen čsopisu Filter a Anděla v kategorii hip hop a r’n’b. Od dalšího, v pořadí třetího alba PSH nás dělí projekt Oriona a Jamese Colea (Supercrooo) pojmenovaný Orikoule, který vyšel 1. 12. 2008. Deska taktéž sklízí zájem širokého publika a potvrzuje hudební dospívání interpretů seskupených pod značou Bigg Boss. Za velice úspěný lze považovat i mixtape CD Mike Trafika s názvem HPTN, který přinesl něolik hitů jako napřklad titulní skladbu HPTN od PSH, v jejímž videoklipu si zahrál i mistr Karel Gott. Na začátku kvěna roku 2010 PSH vydávají třetí řadové album Epilog, které o měsíc později pokřtí ve vyprodaném klubu SaSaZu. Letní koncertní a festivalová sezóna je pro skupinu snad nejůpěněší v historii a PSH odjížděí desítky koncertů. V součsné době dotáčí druhý a třetí videoklip k Epilogu a přpravují klubové turné. Diskografia: PSH - Peneřina těžká dřina, demo (1993) MC PSH - Párátka Adventní Expresní Lyrici, demo(1994) MC kompilace Real Acid Juice - PSH - Ruce nad hlavou (1996) (1998) LP/CD kompilace Jižák coververze - PSH - Jižák (1998) CD kompilace East Side Unia - Peneřina těžká dřina, Jižní město (1998) CD kompilace East Side Unia 2 - PSH - Penerský desert (2000) CD PSH + Indy & Wich - Hlasuju proti/Cesta Štrýtu (2001) 12" PSH - Repertoár (2001) 2LP/CD PSH - Repertoár instrumentals (2001) LP PSH - Praha rmx (2002) 12"/CD Mike Trafik- Show of the Dirty King 1 mixtape (2003) MC Mike Trafik- Show of the Dirty King 2 mixtape (2004) MC Orion - Teritorium vol.1 (2004) 2LP/CD Orion - Teritorium vol.2 (2005) CD PSH - Rap´n´roll (2006) 3LP/CD Orion - Teritorium Remixy (2007) CD Vladimir 518 - Gorila vs. Architekt (2008) CD Orion a James Cole - Orikoule (2008) CD Mike Trafik - H.P.T.N. Bigg Boss sampler (2009) CD PSH - Zpátky do dnů - Best of (2009) CD PSH - Epilog (2010) CD Mike Trafik - H.P.T.N. vol.2 (2010) CD(29.1.2012)