Reklama

Reklama

Rose de Bokor

všechny plakáty
? %
Kambodža / Severní Korea, 1969, 70 min

Zajímavosti (4)

  • 18. března 1970 v Kambodži proběhl státní převrat vedený Lon Nolem a Sihanouk byl donucen odejít ze země. V tu dobu však ještě film Rose De Bokor stále existoval jen v negativech. Vyvolání, editace a nahrávání audia proběhlo v Severní Koreji, kde dostal Sihanouk azyl. Proto musel být film nejdříve nadabován do korejštiny a verze v khmérštině vznikla až po Sihanoukově návratu do Kambodže. (Raztubyl)
  • Při ztvárnění japonského důstojníka se Sihanouk inspiroval u skutečného japonského kapitána Tadakumy, který měl v roce 1945 chránit královský palác v Phnom Penhu. (Raztubyl)
  • Roli Rosette Sicot napsal Sihanouk pro svou manželku Monique. Ta však souhlasila s účinkováním ve filmu jen pokud se Sihanouk objeví na plátně s ní. Ten si proto zahrál roli japonského plukovníka Ichiro Hasegawa. (Raztubyl)
  • Natáčení probíhalo ve francouzi postaveném městě Kosthany Phnom Bokor na jihu Kambodže. To se začalo stavět roku 1921 a bylo kompletně opuštěno, když se k moci dostali Rudí Khmérové. Poté, co do Kambodže v roce 1978 vtrhly vietnamská vojska, se v Bokoru schovávaly zbytky vojsk Rudých Khmérů, a to až do roku 1990. Ve vybydlených troskách Bokoru se poté natáčely některé scény filmů Ai Pointeu (2004) a City of Ghosts (2002) (Raztubyl)

Reklama

Reklama