Reklama

Reklama

Somnambuul

  • Finsko Unissakävelijä
všechny plakáty
Estonsko / Finsko, 2003, 129 min

Obsahy(1)

Desetitisíce Estonců opouští na podzim roku 1944 své domovy ve strachu před blížící se frontou. V pobřežní vesnici zůstává pouze správce majáku Gottfried s dcerou Eetlou. Ta uteče z poslední lodi, na které mohla z vesnice odplout, a vrací se k otci. Uprostřed samoty Eetla často utíká ke vzpomínkám na matku, k nimž často připojuje vlastní představy a fantazie. Jednoho dne odhalí ve stodole uprchlíka Kaspera. Postupně se sblíží a chtějí spolu odplout do Švédska, ale vše skončí jinak, než oba zamýšleli... Otec i dcera nakonec ve svém osamění zcela ztrácejí přehled o tom, co je sen a skutečnost, a přicházejí o poslední zbytky duševní rovnováhy. (Ninkaa)

(více)

Recenze (2)

Lucretius 

všechny recenze uživatele

Formální kvalitu (zejména vizuální) snímku upřít nelze, ale podobně jako u známějšího estonského Listopadu, jde imho o imitaci umění, nikoliv umění samotné. A je to prostě hrozná nuda. Po čtvrt hodině člověk kontroluje hodinky a po hodině nemůže uvěřit, že to tak pojede ještě další hodinu. Stylizace, atmosféra a konstrukce krutého, sugestivního a poloreálného světa jsou jedna věc, ale narace druhá a zde máme nesympatickou věčně blábolící hlavní hrdinku poskytující nulové důvody pro zájem o ni. Je šance, že jsem něco v jejích nudých monolozích přehlédl a film má nějaké hlubší základy a z nich pramenící smysl, ale za mě, přes líbivou formu nestojí za svou stopáž. ()

Ninkaa 

všechny recenze uživatele

Desetitisíce Estonců opouští na podzim roku 1944 své domovy ve strachu před blížící se frontou. V anonymní pobřežní vesnici zůstává pouze správce majáku Gottfried s dcerou Eetlou. Ta uteče z poslední lodi, na které mohla z vesnice odplout, a vrací se k otci. Uprostřed samoty Eetla často utíká ke vzpomínkám na matku, k nimž často připojuje vlastní představy a fantazie. Jednoho dne odhalí ve stodole uprchlíka Kaspera. Postupně se sblíží a chtějí spolu odplout do Švédska, ale vše skončí jinak, než oba zamýšleli...Otec i dcera nakonec ve svém osamění zcela ztrácejí přehled o tom, co je sen a skutečnost a přicházejí o poslední zbytky duševní rovnováhy. ()

Reklama

Reklama