Reklama

Reklama

13. komnata - Série 6 (2010) (série)


13. komnata Martina Zacha (S06E01)

(epizoda)

Obsahy(1)

Martin Zach byl 28. 8. 2009 zvolen Mužem roku. O den později se mu na rybníku Kačák v rodném Vrchlabí změnil život. Při exhibičních skocích dopadl špatně do vody a ochrnul. O té doby do dnešních dnů zná jen prostředí nemocnice nebo rehabilitačního zařízení. Jeho prognóza zněla velmi špatně, celkové ochrnutí, pohyblivost pouze hlavou. Nechtěl tomu uvěřit ani po hospitalizaci a operaci v Hradci Králové, kam ho rovnou z Kačáku dopravil vrtulník záchranné služby, ani v Motole v Praze, kde ho čekala reoperace páteře a několikaměsíční pobyt na spinální jednotce. Dřel, neustále dokola cvičil a po malých krůčcích se dostával k vysněnému vozíčku. První týdny na něm byly krušné. Měl sílu v levé ruce, v pravé téměř vůbec. Narážel neustále do zdí, nebyl schopen korigovat vozík a určovat sám sobě cestu. Lékaři jeho úspěchům nevěřili, nechápali, kde v sobě bere tu sílu, optimismus a přesvědčení. Zlepšení jeho stavu pro ně byl malý zázrak. Učil se znovu psát, oblékat se, nasedat do auta, ovládat alespoň částečně vozíček. Nad vodou ho držela a drží představa, že se jednoho dne zvedne. Ani dnes není ochoten připustit jinou variantu. Cvičí pořád, jeho život je rehabilitační ústav v Kladrubech, neuvěřitelný optimismus, velká podpora rodiny a taky touha zvítězit. To ho nejspíše, jako bývalého profesionálního sportovce žene dopředu. I on sám přiznává, že je zvyklý vyhrávat a jinou variantu vůbec nepřipouští. Už letos by se chtěl vydat na svah na svých milovaných lyžích, i když upravených pro handicapované sportovce, a sjet svah. A taky přiznává, že bude bojovat, protože nemá rád smutné konce. Pořadem provází moderátorka Šárka Volemanová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

valinka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Martin má můj velký obdiv, vzhledem k postižení k tomu, že se jedná o krční páteř dokázal během roku zázrak.Vrací se postupně ke sportu,ruce ovládá natolik,že je schopný psát. Ač je dodnes na vozíku optimismus neztrácí. Paity jak říká nebyl to nepromyšlený skok byla to neštastná náhoda. Pro mně zůstanou hazardéry ti co se vrhají opravdu po hlavě do neznáma a že jse jich poměrně dost na traumatologii zažila ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Martin vkládá do své dojímavě závažné výpovědi i mírný humor, který se odráží ve způsobu konec dobrý, všechno dobré a nijak se nepodbízí. Jedno však vím jistě, že mu rozumím dobře. Umí promluvit do divákovy duše. To si u něj cením. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama