Reklama

Reklama

Banány na pokračování

(festivalový název)
  • Německo Big Boys Gone Bananas!* (více)

Obsahy(1)

Těsně předtím, než se švédský dokumentarista a investigativní novinář Fredrik Gertten vydal do Los Angeles na světovou premiéru svého snímku Banány! (uveden na festivalu Jeden svět v roce 2010), dostal od organizátorů tamního filmového festivalu šokující zprávu. Film pojednávající o alarmující situaci nikaragujských dělníků pracujících na banánových plantážích společnosti Dole, kteří mají kvůli používání jedovatých pesticidů vážné zdravotní problémy, byl na poslední chvíli stažen ze soutěžní kategorie a není vůbec jisté, zda bude promítnut. Právníci Dole, jedné z největších nadnárodních potravinářských společností se sídlem v USA, totiž rozeslali organizátorům festivalu, všem jeho sponzorům i americkým médiím výzvu, v němž nařkli autora dokumentu ze lživých obvinění a celý snímek označili za podvod – aniž ho vůbec viděli… Švédský dokumentarista se přesto do Los Angeles vypravil a zahájil zde boj za svůj film. Napínavé drama o nerovném boji s vlivnou nadnárodní společností přináší znepokojivé zjištění, že i v „nejdemokratičtější zemi světa“ není svoboda slova zdaleka samozřejmostí. (Jeden svět)

(více)

Diskuze

rerabinka

rerabinka (hodnocení, recenze)

 

Dokument ukazuje, jaké problémy skýtalo uvedení filmu Banány! (JS 2010) na filmovém festivalu v LA. Jen málokdo by čekal stažení dokumentu z programu festivalu těsně před zahájením, křivé obvinění a výhružky režisérovi (FF) v „nejdemokratičtější“ zemi světa, kde svoboda projevu by měla být zaručena již od roku 1766.

 

Švédskému dokumentaristovi hrozila žaloba od právníků největšího distributora potravin Dole Food Company (70 tis. zaměstnanců) a následné požadování odškodnění.

 

Pokračování dokumentu tedy sleduje soudní proces po podaných žalobách na režiséra.

 

Na internetu se spustila vlna podpory režiséra, nejprve přes blogy, na kerých se doporučovalo nekupování produktů Dole (nejen banánů) a tím se téma začalo přesouvat z kulturních do čtenějších resp. významnějších rubrik ekonomických. Proces končí částečným happyendem, výhrou FF ve sporu a Dole musel zaplatit 200tis. dolarů pokutu.

 

Uvidíte i srovnání s dalším případem zkorumpovaných médií v USA, kdy Chiquita podplatila noviny, aby stáhly článek očerňující jejich praktiky vykořisťující dělníky, znečišťující životní prostředí. Tito novináři byli následně vyhozeni.

 

Od shlédnutí filmu již nekupuji obě zmiňované značky banánů, co jiného pro to každý jednotlivec může udělat? Někomu se holt lépe žije se špatným svědomím než se špatnou reputací, smutné že?!

Reklama

Reklama