Reklama

Reklama

Poznejte Římany

(seriál)
Velká Británie, 2012, 3x60 min

Scénář:

Mary Beard

Hrají:

Mary Beard

Obsahy(1)

Mary Beard, uznávaná britská historička, se už v dětství zamilovala do dějin antického Říma. Nyní diváky seznamuje s každodenním životem tehdejší římské společnosti. Po průměrných obyvatelích milionového města se nezachovaly deníky ani dopisy, zato zůstaly nápisy na hrobech a náhrobní kameny nebo památníky. Tito kamenní svědkové minulosti nás neobyčejně podrobně dovedou zasvětit do životních osudů manželek a dětí, řezníků a hostinských, případně i otroků a kupců. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (7)

nickymilka 

všechny recenze uživatele

Ta paní co to komentuje je bohužel hrozně nesympatická, ošklivá, zubatá a stará... a i když do komentáře dává značný entuziasmus, její vzhled a způsob, jakým informace sděluje, mě odrazuje. Navíc bych čekala víc, než jen obrázky dnešního Ŕíma, které normální turista objeví v Itálii na každém rohu. Ano, je rozhodně zajímavé vědět, co je napsáno na kdejaké váze nebo náhrobku (ááá, paní umí latinsky - bravissima) avšak televizi považuji za médium, ve kterém mi nestačí pouze slyšet informaci. Chci jí zažít a hlavně vidět! a toho se mi v tomto dokumentu nedostává. Dalo by se to přirovnat k nudné hodině dějepisu s nadšenou paní dějepisářkou. ()

beso74 

všechny recenze uživatele

Sprievodca svetom 99% populácie antického Ríma. Žiaden prepych, žiadne rozhodujúce historické udalosti, žiaden elitarizmus. Ale sonda do života obyčajného Rimana, do jeho strastí a radosti podaná osobou, ktorou najväčšou rozkošou v živote je asi vyslovenie slova Rím alebo Riman. Veľmi svojský a veľmi sympatický seriál venujúci sa každému aspektu každodenného života, ignorujúci život v paláci a oslavujúci život na ulici. Všetko podané veľmi poučnou a zábavnou formou, kde svojim šarmom a výrečnosťou kraľuje klasička či skôr odborníčka na klasické staroveké dejiny, madam Mary Beardová... A ešte jedná poznámka, ta ženská je možno stará a nie príliš pekná, ale je odborníčka. A to je asi zaklad, nepotrebujem tu nejakú rosničku z predpovedia počasia, ktorá nevie, kde je sever a vetry sa u nej spájajú s niečim nechutným... ()

Reklama

p.a.douch 

všechny recenze uživatele

Pěkný, dost jsem se poučil o různých aspektech života obyčejného čověka (občana, neobčana a otroka) ve starověkém Římě. Člověku vlastně doopravdy nedochází jak se tenkrát žilo (50 % dětská úmrtnost), jak doopravdy vypadalo otroctví, věžáky v uzoučkých uličkách, jeden pokoj na x osob, zásadně společné latríny atd. Beardová sice někdy zastává názory, vypadá a chová se jako absolutní pošuk, ale je znalá věci. Taky se mi líbí, že to bere jako zábavu a evidentně jí to hrozně baví. 80 %. ()

Pulper 

všechny recenze uživatele

Na historii mě vždycky hlavně zajímalo, jací byli lidé, kteří ji vytvářeli a to včetně těch obyčejných, neznámých a zdánlivě bezvýznamných. Znalosti o každodenním životě běžných obyvatel jsou pro historiky základem. O to smutnější je, že se jim věnuje tak málo dokumentů. Autorka a průvodkyně v jedné osobě se snaží nejen poučit, ale i vcítit se do povahy a osudů dávných Římanů a to velmi přístupnou a sympatickou formou. Dojem mi kazí jen její vzhled, který spíš než neokázalost a nedbalou eleganci připomíná potulnou cikánku nebo právě probudivší se homelessačku. ()

dmk 

všechny recenze uživatele

Beardová se ukázala jako výborná průvodkyně(bohužel o rozhovorech v tomto dokumentu se to říct nedá), ačkoliv její překládání latinských textů vypadá lechce vychloubačně-ANO, já umím latinsky. Což já příliš neocením, neboť by to uměl kdekdo, kdyby se to běžně vyučovalo. Bohužel dokumnt je pomalí a opakující se. Neustále opakuje o čem je, kdybybyl svižnější měl by na čtyři hvězdičky, talhle dávám jen dvě, přičmž i u té druhé jsem dost váhal. ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama