Reklama

Reklama

Není nad domov

(festivalový název) (pořad)
  • Nizozemsko Weg van Nederland
Reality-TV
Nizozemsko, 2011, 50 min

Obsahy(1)

Fiktivní televizní kvíz Není nad domov představuje pět imigrantů, kteří po mnoha letech strávených v Holandsku musí opustit své přátele, partnery, studia i zaměstnání, protože jim byla zamítnuta žádost o azyl. Jako děti utekli ze zemí, kde vládne nesvoboda, teď se vracejí zpátky a na cestu mohou vyhrát čtyři tisíce eur nebo věcné ceny. Snímek kritizuje předsudky a byrokratické průtahy, které holandský systém klade do cesty přistěhovalcům. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (2)

ejnl 

všechny recenze uživatele

Byl jsem nadšený a byl bych ještě víc, kdybych náhodou zapnul televizi a po talentovaném československu bez jakéhokoli předchozích ohlasu běžel podobně sociálně kritický soutěžní pořad. Forma byla dokonale zvládnutá, soucitný, přesto však záměrně ignorantský moderátor, sedl soutěži jako prdel na hrnec. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Určitě zajímavá forma jak upozornit na vážný problém imigrace - právě nekorektní až urážlivá forma televizní soutěže (letištní dekorace je opravdu zábavně využita!) vzbuzuje emotivní přístup ze strany diváka, jenž má tím pádem blíž k soutěžícím - skutečně deportovaným přistěhovalcům, jež se k projektu dobrovolně přidali. Podle mě je tento přístup správný, jelikož ten, kdo se finálně má cítit dotčen není zástupce imigračního tábora, ale především většinový nizozemský občan, jenž na otázku imigrace dosud neměl žádný názor a spíše ji ignoroval. Takový typ pořadů bych přivítal i na naší veřejnoprávní televizi. ()

Reklama

Galerie (11)

Reklama

Reklama