Reklama

Reklama

Český žurnál - Série 5 (2017) (série)


Teorie rovnosti (S05E02)

(epizoda)
  • angličtina A Theory of Equality (festivalový název)

Obsahy(1)

Témata související s postavením mužů a žen se v české společnosti řeší na mnoha úrovních, v míře a intenzitě dříve naprosto nevídané. Během minulého roku se konalo veřejné slyšení o sexuálním násilí, o ženách ve vědě, objevila se první žaloba na platovou diskriminaci, vznikla nejedna reklamní kampaň založená na realističtějším zobrazování vzhledu žen, proběhla diskuze nad feminizací chudoby či jazykovými novotvary. Zároveň s medializací těchto témat vzniklo hned několik spolků a organizací, které se snažily vyvolávat diskuzi především na sociálních sítích. Dokumentace těchto spolků má nejen ukázat zákulisí jejich aktivismu (motivace, možnosti, teorie a praxe), ale poskytnout i odpověď na to, proč se tyto spolky staly terčem nenávisti paradoxně více, než výroky různých politiků v různých zemích. Druhou linkou filmu je dialog, vyvolaný performativními akcemi členek a členů feministických spolků. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

JohnnyBoy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokument, který pravděpodobně mine ten cíl, proti kterému se vymezuje. Chybí zástupce většiny - průměrná ženská, která žije v normální domácnosti, pere manželovi fusekle a dvacetiletýmu synovi přispívá na zdravotní a sociální pojištění. Být to o takové ženě, točeno stejným úhlem pohledu jako toto, jistě to ve společnosti diskuzi vyvolá. Takhle si jen pár lidí v trendy kavárně poplácá po zádech, jak to těm chlapům natřeli. Bohužel...nenatřeli. PS: Sekvence s tím podivným hysterickým klubem zamindrákovaných pseudosociologů a mediálních gurujárů (Jakl, Večerníček) ale mrazila:-) ()

gemi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na jedné straně hrdinné sufražetky bojující za práva utlačovaných žen, na druhé straně podivná individua typu Okamura a Jákl bojující za práva utlačovaných, bílých, heterosexuálních mužů. Vlastně nevím, kdo z nich je větší exot. Obě skupiny jsou z mého pohledu extrémistické. Nebylo by nejlepší, kdyby se muži a ženy mezi sebou prostě dohodli na dělbě práce? ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Doklad o tom, že žijeme do značné míry v uzavřených bublinách, a zároveň příkladná ukázka myšlení městského liberála, který skloňuje v každé druhé větě slovo gender a je nasáklý feminismem. Vůbec si ale neuvědomuje, jak bizarně působí v očích těch, kteří vyznávají jiné hodnoty. Problém dokumentu nespočívá v tom, o co se opírá, ale jak to sděluje. Přesvědčuje přesvědčené a ty ostatní utvrzuje v jejich odmítavých postojích. Je to toporné a opravdu nešikovně podané. Celkový dojem: 25 %. ()

Zadri 

všechny recenze uživatele

Tvůrci dali do kontrastu pouze extrémně vyhraněné zástupce rozdílných názorů a jediný poměrně rozumný názor zástavala dvojice vládních úředníků, jezdících s osvětou po koutech naší země. Mám obavu před radikály na obou stranách. Rozhodně nemají mé sympatie a ani pochopení. Takže tvůrcům dík za to, že odhalili velkou vyhraněnost bipolárního chápání genderové otázky. ()

prkalil 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Antifeministi všech zemí, víte co... - správně rozčilující a velice podnětný dokument. Jsem ráda, že mužů, kteří se chtějí a dokážou emancipovat na lepšího člověka, přibývá. Jestli jste někdo dokoukal i titulky (mimochodem - dobrá hudba, nejen během titulků) ... ne, potitulkovka tam není ... vlastně je - ale jiná než u Marvelů - nevíte, co ta čísla znamenají? Ale hlavně: K ČERTU S PATRIARCHÁTEM! ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno