Reklama

Reklama

George Harrison Interview

  • Velká Británie George Harrison Interview
všechny plakáty
Velká Británie, 1997, 35 min

Obsahy(1)

Osmapadesátiletý George Harrison, kytarista Beatles a rockový mystik, zemřeI 29.11.2001 na rakovinu.

Napsal písně: Taxman, Love You To, Within You Without You, While My Guitar Gently Weeps, Something, Here Comes The Sun a další. Indickou kulturou inspirovaný G. Harrison 3.12.1965 uplatnil sitar v písni Norwegian Wood. Do dějin populární hudby se Harrison zapsal také charitativním Koncertem pro Bangladéš, první opravdu velkou akcí svého druhu. O osudu asijské země, zmítané přírodními pohromamai a válkou, mu vyprávěl přítel a učitel hry na sitar Ravi Shankar.

George Harrison, který před několika lety onemocněl rakovinou mozku a později i hrtanu a plic, podlehl této zákeřné nemoci 29. 11. 2001 o půl druhé odpoledne amerického času v Los Angeles. Do poslední chvíle u něj byli jeho dva nejbližší – manželka Olivia a třiaadvacetiletý syn Dhani. Bývalý kytarista britského kvarteta Beatles George Harrison pamatoval ve své závěti nejen na pozůstalé, ale i na duchovní hnutí Hare Krišna. Hodnota Harrisonova majetku se odhaduje na 214 milionů liber. 20 milionů by mělo připadnout hnutí, k němuž se hudebník přiklonil koncem šedesátých let.

Ravi Shankar (vlastním jménem Varanasi, roč. 1920) je nejvýznamnější indický novodobý sitarista, zpěvák, skladatel a myslitel. Spolu se svým žákem G. Harrisonem společeně vystoupili na festivalu ve Woodstocku 1969 a na dvou dobročinných koncertech ve prospěch pomoci Bangladéši. Rozvíjel širokou pedagogickou činnost, mj. v USA na jím založené škole indické hudby (Kinnara School Of Indian Music And Culture v Los Angeles.  Shankarův instrumentální styl rozvíjí tradici Khana, improvizace založené na principech ragy využívají hlubších rejstříků, a jsou velmi impresivní v rytmické složce osnované z asymetrických rytmických cyklů. Je věhlasným autorem filmové hudby (Nezdolný, Hlas krve, Gándhí aj.). G.Harrison produkoval jeho turné v roce 1974 a některé nahrávky, např. s jazzovým saxofonistou Budem Shankem.

ExBeatle George Harrison v roce 2001 potvrdil, že brzy zemře na rakovinu. Osmapadesátiletý hudebník podstoupil na začátku května 2001 operaci rakoviny plic a vzápěrí u něho specialisté švýcarské kliniky objevili nádor na mozku. Harrison se svým nejbližším svěřil, že mu již nezbývá příliš času. Britský tisk citoval Harrisonova producenta a přítele George Martina, který na jeho adresu prohlásil: „Bere to bezproblémově a je s danou situací srovnán. Má nezkrotnou duši, ale zároveň ví, že brzy zemře, a je s tím smířen.“ Pro upřesnění dodal: „George je filosoficky založený člověk a uvědomuje si, že každý musí někdy zemřít. Mnohokrát byl blízko smrti a mnohokrát jí také vyvázl ze spárů, ale nyní si je vědom toho, že jeho osud se naplnil, a je připraven tento ortel přijmout.“ 
Mimochodem ještě čtrnáct dní před osudným zjištěním vzkázal Harrison svým příznivcům, že se po radioterapii ve Švýcarsku cítí lépe. Jeho nemoc nebyla žádným tajemstvím a „čtvrtý z Brouků“ s ní bojoval už tři roky. Zmíněné odstranění plicního nádoru proběhlo na Mayo clinic ve Spojených státech. Nedlouho předtím, v roce 1998, překonal rakovinu jícnu, jejíž příčinou byl údajně jeho kuřácký zlozvyk – po radioterapii byl shledán zdravým. 
O osmnáct měsíců později ho čekal další boj na život a na smrt, ovšem tentokráte nešlo o rakovinu. Harrisona napadl v jeho vlastním londýnském domě útočník s nožem a probodl mu hrudník. Od jisté smrti v podobě dalších bodných ran zuřivého vraha jej zachránila manželka Olivia, která maniaka praštila do hlavy nejprve pohrabáčem a poté stolní lampou.

George Harrison byl znám jako „tichý Brouk“ a jeho hudební schopnosti vynikly až po rozpadu skupiny, tedy po roce 1970. Rezervovaný liverpoolský rodák pobýval sice mnoho let ve stínu Johna Lennona a Paula  McCartneyho, ale svým sólovým trojalbem All Things Must Pass (1970) prokázal, že je znamenitým kytaristou i skladatelem. Za největší celosvětový hit jeho sólové dráhy je považována sborová duchovní píseň My Sweet Lord. (oficiální text distributora)

(více)

Reklama

Reklama