Reklama

Reklama

Zvířátka a petrovští

  • Slovensko Zvieratká a Petrovskí (festivalový název)
všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1946, 8 min

Obsahy(1)

Legendární film Jiřího Trnky na motivy pohádky bratří Grimmů je hudební feérií o několika nešťastných zvířátkách, která vyzrála na tlupu zlých loupežníků. Trnka s ním slavil obrovský úspěch na filmovém festivalu v Cannes, kde celý svět hleděl s otevřenou pusou na poctivé české mistrovství. Tento film podtrhl úspěšnou formaci evropské animace a rozdělil celosvětový vliv Disneyho v animovaných filmech pro děti. ZVÍŘÁTKA A PETROVŠTÍ jsou teprve druhým filmem geniálního českého tvůrce. (Zrzunda)

(více)

Recenze (22)

Krissty 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla krásná vzpomínka na dětství.. Takového Trnku jsem měla ráda jako malá a mám ho ráda i dnes.. Tato pohádka je prostě krásná, o tom není pochyb.. Ale ty verše, ty prostě nemají chybu! Jsou bezpochyby dokonalé stejně jako hudba a milé animace.. No a hlas vypravěčky.. Ten byl nesmírně zajímavý a pro mě opravdu nádherný a libý :) Milá pohádka :) ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Zvířátka a Petrovští: Táborita Václav Tille alias Říha napsal pohádku, Táborita Oskar Nedbal složil hudbu k baletu Z pohádky do pohádky (a byl vyvolen i k hudebnímu podkreslení filmu), a Plzeňák Jiří Trnka vykouzlil ve svém osobitém rukopisu (režie, scénář a výtvarná stránka) rozkošný kreslený film. Radostně nezbedný komentář z Hrubínových veršů přednesla Jiřina Stránská. Rytmus je dynamický, neposedný, až zlomyslnější, skotačí ironií, neboť vítězem je zde strach z nočního dobrodružství v temném lese. Lehkost kresleného vtipu, toť rozkoš k pohledání! ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Za sedmero horami a sedmero řekami leží tajemný les žijící vlastním životem, do kterého se jedné noci zatoulají zvířátka a loupežníci. Za zvuků děsivé hudby na sebe navzájem narazí, a pak všichni před strachem peláší. Oceňuji hudební stránku, která odpovídá původním pohádkám od bratří Grimmů. Člověk by nevěřil, jak mohou být karty divoké - skoro jako v Alence. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Jde vidět, že Trnka byl odjakživa tak trochu psychedelický. Přestože se tento kraťas jmenuje Zvířátka a petrovští, má pramálo společného s předlohou. Spíše se jedná o téměř hororový sled obrázků doprovázený strašidelnou hudbou. Přesto se na to kouká dobře..a to musíte brát v potaz, že to vše bylo natočeno teprve rok po válce. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Mám moc ráda tuto animovanou pohádku s veršovaným textem. Je nápaditá a samozřejmě i poučná. Nemůžu se v paměti dopátrat komu, že to patřil hlas paní vyprávěčky. Taky mě napadlo, že by mohlo jít právě o Janu Dítětovou, ale nejsem si tím úlně jistá. Ten hlas byl takový zpěvný a hodně příhody zvířátek prožíval a dramatizoval. ()

Reklama

Reklama