Muzikál / Komedie / Drama
Francie / Japonsko, 2002, 90 min
Tony GatlifHrají:
Oscar Copp, Lou Rech, Tchavolo Schmitt, Mandino ReinhardtObsah
Muzika plná svobody a energie vycházející nikoli z hlavy, ale přímo ze srdce - to je hudba té části romské populace, která si říká manuš. Když ji objeví desetiletý Max během prázdnin trávených u babičky kdesi v malém alsaském městečku, otevře se před ním nový svět. Není divu, že u romského překupníka vymění walkmana za starou kytaru a začne se pod vedením zkušeného hudebníka Miralda učit hrát. Místem jejich setkání se stává předměstí, kde v obytných přívěsech žije místní romská komunita. Chlapec zaznamenává do deníku své poznatky ze světa naprosto odlišného od existence, jakou dosud poznal se svou zcestovalou matkou. Ta tráví život s mobilním telefonem u ucha, zatímco synovi noví známí stěží umějí číst a psát.
Do tajemství svobodné, moderní civilizací minimálně zatížené existence manušských Romů nepomáhá Maxovi proniknout jen Miraldo, ale i Swing - dívenka stejně stará jako on, která ho okouzlí svou sebejistotou a bezstarostností. Swing chlapci ukáže, že manuš není jen hudba - je to kultura a životní styl úzce spojený s přírodou a svobodnou lidskou přirozeností. Novým přátelům Max umožní v domě své staré babičky uspořádat koncert. Svět se zdá být bez chyby...
Prázdniny však končí a pro chlapce si přijíždí matka. Rozloučení s Miraldem a Swing je pro Maxe rozloučením s bezstarostným světem dětství. (oficiální text distributora)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby Celosvetovo $475,852║(17.6.2010)
Komprimus
Jako film celkem slabé, ale jsem velký fanda gypsy jazzu a Tchavola, takže musím trošku nadhodnotit.(25.7.2010)
vojo
Gatlifovské letné hudobné slávnosti. Alebo o tom, že hudbu treba hlavne cítiť .(11.3.2009)
PeterJon
Celkom dobré. Čo mi trochu vadilo, bolo až príliš veľa cigánskej hudby, ktorá v tomto prípade nebola taká temperamentná a zaujímavá ako obvykle. Miestami je film trochu nudný.(1.11.2007)
Peenugirl
Nuž ajkeď v niektorých častiach bol tento kúsok patetický. Množstvo právd vo filme je celkom na pousmiatie. Nemyslím si, že chudobný cigáni v maringotkách by po smrti blízkeho pálili svoje cennosti a príbytky zo smutku. Ani to si nemyslím, že by každý do jedného bol negramotný. Ale príbeh o lásočke dievčaťa z osady a chla0čeka, čo sa chce učíť na gitare hrať a je oslnený odlišnosťou slobodného sveta osadníkov, kde nie sú určené ani hranice pre deti... Jediné, čo by som silne vytkla je, že tie deti boli viac mokré, respektive v jazerách a kalužiach. spadnuté ako obojživelníky. + hudba a zanietenosť muzikantov fajn.55%(15.7.2011)