Reklama

Reklama

Dobrý řidič Smetana

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V plném znění a bez nutné cenzury vstoupí 12. prosince do českých kin dokumentární komedie Dobrý řidič Smetana. Film o olomouckém řidiči autobusu Romanu Smetanovi, který se do boje s nespravedlností, mafiánstvím a nevkusem české politiky vyzbrojil lihovým fixem. Smetana politikům na plakátech přikresloval tykadla a pod to psal, že jsou to lháři, zloději a korupčníci. Na kameru ho zachytili Vít Klusák a Filip Remunda. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (30)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Zavřete Langera, ne Smetanu! Prostý občan z lidu proti absurdní politicko-justiční mašinérii, která formuje a cizeluje jeho občanský (zprvu trochu živelný) postoj, pitoreskní panoptikum jeho podporovatelů, zesílený motiv komunální frašky, přiznaná angažovanost tvůrců. Společenská závažnost snímku zatlačuje do pozadí možné výtky, tedy třeba to, zda přidaná hodnota k původnímu televiznímu dokumentu opravdu ospravedlnila vznik této kinoverze. Ale vidět tvůrce, jak na kameru nutí říci předstíraně žoviálního a blazeovaného Ivana Langera, že se nikdy nedopustil korupčního jednání a jeho vyhýbání se přímé odpovědi snůškou absurdních plků o svobodě skutečně stojí za to vidět znovu a opravdu se neomrzí. Zavřete Langera, ne Smetanu! ()

Liznic 

všechny recenze uživatele

Smetana vychází jako poměrně dost inteligentní sympaťák, zato Klusák a Remunda jako dva pitomci. Ač jsem tuto kauzu moc nesledoval, nedozvěděl jsem se zhola nic nového, natož zajímavého. Nikde nepadne jediný inteligentní dotaz (dobře, jeden jsem našel, ale teď už nevím, co to bylo), natož aby padla nějaká inteligentní odpověď, postřeh. Následuje "hejtění" napůl povinné a napůl vyvolané tímto filmem: politici jsou svině, média jsem ......... ()

Reklama

DJ Lonely 

všechny recenze uživatele

Dokument je to dostatečně zábavný na jedno shlédnutí, ale upřímně úplně nechápu názory Klusáka a Remundy. Když třeba v závěrečné scéně vyjadřují Smetanovi podporu slovy "Naprosto rozumíme jeho potřebě dozdobit nevkusné politické reklamy, se kterými byl nucen korzovat po městě." To je populismus jako prase. Nikdo ho nenutil s tím busem jezdit a když se mu to nelíbilo, měl si najít jinou práci. A dosah popularity získané poškozováním cizího majetku a děláním z komára velblouda je krásně vidět ve scéně, kde jde Smetana podat vysvětlení na policejní stanici a před vchodem ho vítá celých šest podporovatelů. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Na ten mediální povyk si pamatuji. Šlo to dokonce v kinech. Je to celkem malicherná zápletka. Dokument jí uměle živí , čímž působí nevěrohodně. Ivan Langer se tak stal morálním vítězem. Dokument by se dal označit za aktivistický, s protesty "síly národa". Takovéto politické agitky každý hodnotí dle svých názorů. Ale filmově nuda. ()

R1CH1E 

všechny recenze uživatele

Dobrý řidič Smetana možná není zrovna dvakrát objektivní dokument. To však nic nemění na tom, že je to dobrý dokument. Kauza pana Smetany, který byl odsouzen za to, že si dovolil nakreslit pár tykadel našim milovaným politikům na jejich vypasené xichty na billboardech, je poměrně známá. Nebudu tu vehementně rozebírat to, že mnoho lidí by jim tam přikreslilo něco jiného a mnohem více vulgárního, ani to, jaký je pan Smetana vlastně člověk a jak moc byl nebo nebyl ovlivňován pány dokumentaristy. Místo toho se soustředím na to, že jsem se bavil, dostal jsem dost informací, které mi o této kauze nebyly známé, a navíc jsem viděl, jak dokáže taková kravinka ovlivnit něčí život na několik let. A to se vyplatí. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Ivan Langer se svými právníky požadoval, aby byla jeho scéna z filmu vystřižena. Argumentoval, že vzhledem k tomu, že se jedná o "umělecký dokument", tak vlastně vystupoval v roli jako každý jiný umělec, k čemuž je zapotřebí autorská smlouva. (Zdroj: Bontonfilm)
  • Filip Remunda a Vít Klusák byli jediní členové štábu, kteří mohli s Romanem Smetanou natáčet ve vězení v Rapoticích. (ČSFD)
  • Autoři filmu nebyli za pomalování billboardu Tomáše Töpfera nikdy stíhání, ani pokutováni. (Zdroj: Bontonfilm)

Reklama

Reklama