Reklama

Reklama

Hornický hymnus

(festivalový název)
  • Velká Británie The Miners' Hymns

Obsahy(1)

Dokument vznikl kompilací archivních záběrů z průběhu sto let trvající existence hornické práce v uhelné pánvi v britském Durhamu. Oslava hornické profese zaznamenává historii místa od počátků těžby přes rozkvět i krize hornictví až po jeho konec v 80. letech, kdy jsou plochy původních dolů zastavěny obchodními domy. (MFDF Ji.hlava)

Recenze (2)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Já jsem horník a kdo je víc? By se mohlo zdát, ale tohle není propagandistický socialistický dokument, nýbrž oslavná báseň na těžkou práci, co se v tomto případě už stala minulostí. Černobílé obrazy doplňuje podmanivá hudba, co místy připomene P. Glasse. Některé záběry důlních strojů a zařízení jakoby se sem zatoulaly z nějakého sci-fi filmu. A samozřejmě boj o práci, demonstrace, střety s policií, která neváhá na koních vjíždět do davu a obušky řezat člověka ležícího na zemi. Thatcherová sice pozvedla zemi ekonomicky, ale za cenu, jakou jí dodnes mnozí Britové nezapomenou. Není divu, že když zemřela, zavalily internet její fotografie doprovázené písní Ding Dong! The Witch Is Dead... a není divu, že právě v Anglii měl punk nejvíce stoupenců. Každopádně tahle filmová vzpomínka je krásná i přes to, že zobrazuje postupný zánik. Poslední záběry v katedrále jakoby by naznačovaly smíření, možná i odpuštění... ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Jen obrazy a hudba, obé skvělé. Rozvoj a zánik hornických komunit v severní Anglii ve střihovém dokumentu. Černobílé staré záběry hornické dřiny, záběry mohutných pochodů důlních bratrstev s obřadně nesenými standartami, bojovné schůze odborových svazů, ostré srážky s policií (zřejmě) v období tchatcherismu. A pak nové záběry z ptačí perspektivy, kdy megahaly hypermarketů a skladů pohlcují celé hornické kolonie. Takřka století života jedné kultury v 52 minutách. ()

Reklama

Reklama