Reklama

Reklama

Královské paláce

(seriál)
  • Velká Británie The Queen's Palaces
Velká Británie, 2011, 3x52 min

Režie:

Ian Leese

Scénář:

Fiona Bruce

Hrají:

Fiona Bruce
(další profese)

Obsahy(1)

1. díl (Buckinghamská rezidence): Tato budova vždycky silně působila na veřejnost. Není pouze sídlem britské monarchie a centrem královských a státnických záležitostí. Na tento palác se slavným balkonem se soustředí pozornost národa také při významných vzpomínkových a slavnostních událostech. Dnešní areál nádherného paláce býval kdysi otevřenou krajinou...
Za známou fasádou se skrývá budova se zvláštní a překvapivou historií. Podíleli se na ní panovníci s velmi odlišnými představami o tom, jak má vypadat...
Pokud jde o královské rezidence, Buckinghamský palác nepatří k nejstarším. Státnické místnosti nejsou staré ani dvě stě let. A přesto je historie paláce mnohem starší a dramatičtější, než byste předpokládali.
Celým triptychem provází diváky renomovaná publicistka a moderátorka Fiona Bruce.

2. díl (Hrad Windsor): Je to nejvýznamnější pamětihodnost, památník anglické tradice. Budova, která se stala v průběhu staletí symbolem důležitých změn. Windsor je nejstarší a největší obývaný hrad na světě. Britští králové tu žijí už téměř tisíc let. I proto v mnohém připomíná středověkou pevnost.
Historie hradu začíná v druhé polovině 11. století. Po svém vpádu do Anglie se Vilém Dobyvatel rozhodnul postavit na strmém křídovém útesu vojenskou pevnost. Bylo to nejvýše položené místo v krajině a mělo strategický význam nejen proto, že tudy vedla hlavní cesta z Londýna na západ. Hrad Windsor je plný pokladů. Jsou to předměty nejen krásné samy o sobě. Svědčí navíc o vkusu králů a královen, kteří – každý po svém – přispěli k utváření tohoto jedinečného sídla.

3. díl (Skotský Holyroodhouse): Skotský palác Holyroodhouse má ze všech britských královských sídel nejúžasnější polohu. Zdejší krajině vévodí vyhaslý vulkán Arthur's Seat a hornatá oblast Salisbury Crags. Z jedné strany hledí zachmuřeně na Edinburg ponurý opevněný hrad, na druhé straně se tyčí majestátní a elegantní Holyroodhouse. Ten palác zde stojí už více než pět set let. Jeden ze vzácných klenotů skotské historie je spojován s vraždami, tajemstvím i mocenskými boji. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

otík 

všechny recenze uživatele

Třídílná minisérie je plná historických faktů, pěkných záběrů z přírody (Skotsko) nebo samozřejmě uvedených paláců. Poměrně tradičně natočený historicko-umělecký dokument, kterým provází Fiona Bruce. Hudba: Chris Nicolaides ()

Reklama

GeusX 

všechny recenze uživatele

Množství zajímavostí o historii královských paláců ve Spojeném království podané v poutavé formě. Průvodkyní touto třídílnou dokumentární minisérií je sympatická Fiona Bruce. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Série dokumentárních filmů s neskutečně sebestřednou moderátorkou. Nechápu, co má v byť populárním nikoli seriozním dokumentu, co dělat ustavičné záběry na nohy, chůzi a neustále udivený výraz moderátorky. Dokonce i tam, kde kamera ukazuje portrét panovníka, tak v popředí stojí moderátorka, která se kochá, popřípadě řekne jakousi banalitu a obraz panovníka je jen kulisa v pozadí. Záběry navíc nejsou příliš úchvatné – opakují se neustále záběry, kde moderátorka otevírá postopadesáté dveře, na podpatkách kráčí po schodech, nebo na lustry (zcela ale chybí záběry na celou místnost). Vrchol hrůzy je scéna z první epizody (Buckinghamský palác), kde moderátorka přicválá na koni, přitom ze zahrad Jindřicha VIII. není vidět nic. Tohle se nepovedlo - podané nepříjemně rušivou formou, kdy moderátorka musí být v každém záběru. Navíc ty vycpávková a emoční slova za každou větou (je to úchvatné, hezké, krásné a tak pořád dokola), že to snad ani není dokument. Rušivá forma podání, protivná moderátorka, což u dokumentu vadí dvojnásob. 30% ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama