Reklama

Reklama

Mokřina

(festivalový název)
  • Španělsko La isla mínima (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

V 80. rokoch, na južnom cípe Španielska, v odľahlom a bohom zabudnutom meste, z ktorého by najradšej každý utiekol, vyčíňa sériový vrah mladých dievčat. Do krajiny, ktorou sa nocou rozlieha široko-ďaleko iba žabí škrek, prichádzajú dvaja detektívi z Madridu, aby pomohli prípad vyriešiť. Po tom, čo sa nájdu zohavené telá dvoch nezvestných sestier, ktoré ležali vo vode močarísk niekoľko dní, budú musieť Juan (Javier Gutiérrez) a Pedro (Raúl Arévalo), vyšetrovatelia s úplne nezlučiteľnými povahami, spojiť sily a vraha dolapiť. Musia to stihnúť ešte predtým, než sa začne obdobie žatvy a nezvestných bude ešte viac mladých dievčat... (sochoking)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (220)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nebývale působivé genius loci "španělsko-louisianského" zapadákova jdoucí ruku v ruce se znepokojivou atmosférou v thrilleru o dvojici nedůvěřujících si detektivů v temné "fincherovské" kriminálce, která je stejnou měrou o případu brutálních vražd mladých dívek jako o nich dvou samotných, jejich démonech i době těsně po Frankově režimu. Vizuálně vypiplané (svrchu snímaný záběr na nekonečné padající provazce deště!), skvěle zahrané a také bohužel čím více blížící se závěru, tím více průběhem i vyzněním poněkud žánrově ohranné a viděné již bezpočtukrát jinde, byť ne nutně vždy i takto kvalitně. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Co jednou mokřady schvátí, už ani Bůh nenavrátí.“ Krimi tak temná, že i můj temný komentář k Temnému případu září jak světluška do noci. Kromě pátrání po vonícím úchylovi s hebkými dlaněmi nahlédneme i do svědomí národa, neb španělská historie je plná mokřin, v nichž plavou nahá zmučená těla. HISTORICKÉ OKÉNKO: [][] Co je dobré vědět pro hlubší ponoření do filmu: †† Diktátor Franco vládnul až do své smrti v r. 1975. †† V 80. letech už ve Španělsku pěstovali (kromě vína a nostalgie po starých časech) i mladou demokracii. †† Španělským estébákům se říkalo Frankovo gestapo. Spousta z nich pak přešla k „normální“ policii (jako ti naši po r. 89). †† Napříkad schopný mučitel a vrah demonstrantů, přezdívaný Vrána. [][] Ten Javier Gutiérrez mě začíná zajímat. Nedávno mi ukradl rodinu v Hogar, zde stvořil další plnokrevné monstrum. A když už srovnáváme, tak Matthew McConaughey o hodně víc kouřil a pivo popíjel zádumčivěji, ovšem nechcal krev a v policejní skříni neměl sadistického kostlivce. Pětihvězdičkového. ()

Reklama

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Španielsky Sean Penn a malý frankistický nervák spolu vyšetrujú vraždenie mladých dievčat, teda jedinej krásy, ktorá v tomto nehostinnom prostredí súmraku odrážajúceho sa na hladine močiarov ostala. A robia to kurevsky presvedčivo! _ Videné v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Španělská vesnice 70. let, kde chcípnul pes. Všichni chtějí pryč, hlavně mladé dívky. Třeba se najde někdo, kdo jim nabídne skvělou práci ... Dvojice naprosto odlišných detektivů se pustí do vyšetřování brutálních vražd dívek v okolí vesnice. Stopy vedou nejprve mezi nejnižší ráži zločinců, ale později stoupají výše. Kolem bují dělnické hnutí a stávky. Kriminálka jako taková byla lehce nadprůměrná, ale konec je skvělý a dosti překvapivý. Proto za čtyři. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Nejsem fanda True detective. Vadila mi udřístanost dvojice vyšetřovatelů a neskonale nudný děj. Nedokoukala jsem. Se7en je jiná liga. Nedám na ni dopustit, ale ruku na srdce, je to vousatá klasika, navíc hodně Amerika. Zkrátka ji dobře známe a člověk se rád mrkne na něco kvalitního, z podobného soudku. A tak se stalo, že mi tahle Mokřina splnila vše, co jsem po letech od kriminálky potřebovala ke štěstí. S radostí uděluji hodnocení nejvyšší. Perfektní kamera, atmosféra, scénář, obsazení, retro vizuál, lokace, hudba, režie, skvěle vyšroubované finále i luxusní dojezd. Na Mokřinu jsem se chystala řadu let, sedla mi přesně. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (2)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Národnom parku Doñana. (hanakonochi)

Související novinky

Žánrovkám se ve Španělsku stále daří

Žánrovkám se ve Španělsku stále daří

01.02.2015

Žánrové kinematografii se i minulý rok ve Španělsku velmi dařilo jak komerčně, tak kriticky. Kriminálky El Niño a La Isla Mínima patří mezi nejoceňovanější a nejnavštěvovanější domácí tituly roku… (více)

Evropa začíná zbrojit na Oscary

Evropa začíná zbrojit na Oscary

31.08.2014

Je teprve konec srpna, ale již nyní se filmová studia začínají připravovat na klíčovou sezónu roku, kdy vypouštějí své nejambicóznější snímky (alespoň co se týče kvality) a doufají, že se díky… (více)

Reklama

Reklama