Reklama

Reklama

Bitva o vesmír

  • USA Fight for Space
Trailer

V roce 1961 americký prezident John F. Kennedy oznámil, že NASA ještě v témže desetiletí vyšle astronauta na Měsíc. Soutěž o dobytí kosmického prostoru povzbuzovala celé generace k nastoupení vědecké, technologické nebo inženýrské dráhy a vedla mimo jiné i k obrovské technologické explozi, k níž došlo ve světě v 90. letech minulého století. Díky tomuto filmovému dokumentu, v němž promlouvají přední světoví odborníci na kosmické lety, například astronauti Jim Lovell a Story Musgrave, astrofyzik Neil deGrasse Tyson, jakož i několik inženýrů a podnikatelů zaměřených na „kosmický průmysl”, se můžeme seznámit s minulostí, přítomností i budoucností amerického kosmického programu. (TV Spektrum)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (6)

scroochy 

všechny recenze uživatele

Solidně zpracovaný dokument obsahující kvalitní rozhovory se zajímavými lidmi (Neil deGrasse Tyson, Bill Nye, Gene Kranz, Jim Lovell apod.). Zabývá se historií, současností a budoucností amerického vesmírného programu od zlatých časů Apolla, přes rozpačité období raketoplánu a ISS, až po současný vzestup soukromých firem a snahy dostat se na Mars. Zkoumá, kde se stala chyba, proč už plány nejsou tak ambiciózní jako dříve a co je potřeba k revitalizaci programu. Líbilo se mi, že se nebojí kritizovat rozhodnutí NASA i americké vlády, ale na druhou stranu mi chybělo trochu více informací o soukromých společnostech, které jsou zmíněny spíše okrajově. (Jsem jedním z těch, co na tento film přispěli na Kickstarteru, a i přes značné zpoždění věnovaných peněz rozhodně nelituju.) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Hřebíček na hlavičku udeřil zaměstnanec NASA když se ptal Proč už tak dlouho Američané nikam neletěli? Protože toto seskupení firem je už třicet let v kulturní krizi. Žili si na dluh na úkor svých dětí, kterých stejně moc neměli, takže původní obyvatelstvo je už v menšině. Ven můžete jít jen za denního světla, jinak vás zabije nějaký gang a veřejná doprava prakticky neexistuje. Přistěhovalci o vesmírný výzkum zájem nemají.V 70.letech se říkalo Zlatá Kalifornie. Nevěděli co s bohatstvím. Po přistěhovaleckých vlnách a přelidnění mají schátralé neopravované mosty, díry v dálnicích a velmi mizerné školství. zato Američané všude válčí. V závěru dokumentu padla zmínka o naší zničené planetě. To mě napadlo, že možnost odstěhovat se na jinou by se hodila. ()

Zajímavosti (1)

  • Peníze na natočení tohoto dokumentu byly získány pomocí kampaně na Kickstarteru, při které více než 2000 lidí přispělo přes 100 000 amerických dolarů. (scroochy)

Reklama

Reklama