Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna noc, jedno město, jeden dům, jeden opravář a několik set ohrožených životů. Film Hlupák je příběhem Dmitrije Nikitina, typického obyvatele zapadlého ruského města. Jednoho večera je místo hlavního inženýra povolán k nahlášené závadě v panelovém domě. Dmitrij si uvědomí, že nejde jen o pár prasklých trubek, nýbrž i o celou budovu která v dezolátním stavu sotva stojí na pevné půdě. Ve chvíli, kdy si zjistí, že podle propočtů budova nevydrží stát více jak jeden den, už jde o každou minutu a odhodlaně se rozhodne víc než 800 lidí zachránit. Dmitrij se celou noc snaží najít pomoc i u těch nejvýše postavených, ale čím dál tím víc mu začíná docházet, že věci se nedějí tak, jak by měly. A že pro takového hlupáka není na světě místo a pochopení. (Ulmos)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

laik_60 

všechny recenze uživatele

film o prehnitom vedení mesta a mestských politikov niekde v Ruku a márnom boji jednotlivca proti tejto mašinérií. Ruský film o ruskom človeku, všade plno vodky a nadávok ale aj strachu beznádeje a bezcvýchodiskovosti. Bykov ako režisér a scenárista nastavil zrkadlo samotným Rusom. Až sa čudujem, že tento film nie je v Rusku na indexe. Silná veľmi silná a nečakaná sebarflexia. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně zajímavý ruský film, kterému bohužel chybí pořádný (každý kdo viděl tuší) závěr. Přesto má ale super atmosféru a skvěle napsaný scénář. Jen ty herecké výkony, žádná sláva no. Tentokrát asi budu o něco přísnější a udělím jen 3 hvězdy, ale za to jsou bez diskuze zasloužené. Hlavně za ten originálni příběh. Jen ho zrealizovat lépe příště... ()

Reklama

ghatos 

všechny recenze uživatele

Pořádná dávka široké ruské beznaděje. Po formální stránce dokonalá obžaloba (ruské) společnosti. Ta metafora rozpadajícího domu - rozpadajících se lidi uvnitř i vně drolící se stavby...uf. Tady se tepe do živého a nejednoho politika/příznivce (nejen) strany Jednotné Rusko museli brát mrákoty. Z druhé strany to není o politické straně. V té zemi je nevyléčitelný žal...něco je uvnitř sebezničujícího. 85%. PS: Výborný soundtrack. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé a výborné, ani nie tak spracovaním ako skôr svojou obsahovou náplňou. Aj keď ide o drámu, príbehovo sa to skôr ponáša na horor - desivé a strašidelné, v akom zvrátenom svete to žijeme. A to pritom vôbec nie je problém len Ruska, ako by si snáď niekto mohol myslieť. Podobných hajzlíkov a "kvázi" politikov človek nájde všade po svete, rozdiel je len v tom, že ako jeden z mála dal Bykov tie svinstvá na filmové plátno. Ľudský život v týchto časoch už naozaj nič neznamená, za poslednú dobu príšerne zdevalvoval. Tiež tu vyvstáva zaujímavá otázka, že či a do akej miery má vlastne zmysel v tomto smere niečo riešiť a podnikať, keďže zmena k lepšiemu je v nedohľadne. Má zbytočná obeta jednotlivca nejaký zmysel? Na to si musí každý odpovedať sám. Naozaj podnetný film. 80/100 ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

No konečne! Po dlhej dobe som mal to potešenie zhliadnuť počin, ktorý môžem s čistým svedomím ohodnotiť piatimi hviezdami. Peter Konečný (filmový kritik a šéfredaktor Kinema.sk) pred premietaním Hlupáka na MFF Cinematik 2015 prehlásil, že mu tých 116 minút ubehlo ako 90. S jeho tvrdením môžem len a len súhlasiť. Úvodné časti filmu vás pomaly, ale isto vtiahnu do deja, z ktorého vami budú lomcovať rôzne druhy emócií. Parádné zobrazenie korupcie, ktoré vám bez servítky, úprimne predkladá udalosť, aká sa môže bez akýchkoľvek problémov udiať aj v reálnom svete. A nielen, že môže, ale také udalosti sa dejú na bežnom poriadku (i keď nie zrovna do bodky identické). A to dozaista nielen v Rusku. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • Dotyčný dům se nachází ve městě Tula, ulice Metallurgov 85. Praskliny byly sice vytvořeny pomocí polyuretanové pěny a zvětšeny počítačovou animací, ale budova je skutečně v havarijním stavu. Lokalitě odpovídá i tramvajová zastávka „Mašinostroitelnyj kolledž“, kde ústřední hrdina vystoupí z české tramvaje T3 a běží k domu. Ve starém bytě v moskevské čtvrti Kuzminki byly natočeny scény z domácnosti instalatéra Nikitina. Tento byt se „sovětským“ vybavením je mezi filmaři velmi oblíben a objevil se již v mnoha snímcích. (ČSFD)
  • Tesne po odvysielaní filmu na ruskej TV stanici došlo k prepusteniu jej riaditeľa. (PATWIST)
  • O jednu z hlavních písní ve filmu, konkrétně "Klidná noc", se postarala ruská undergroundová rocková skupina Kino. Ve své době patřila k nejlepším anti-sovětským kapelám vůbec. (Ulmos)

Reklama

Reklama