Reklama

Reklama

Woodkid

(koncert)
  • Francie Woodkid in Concert (více)
Hudební / Dokumentární
Francie, 2013, 53 min

Hrají:

Woodkid

Obsahy(1)

Woodkid: ilustrátor, fotograf, reklamní režisér, ale teď především jeden z nejinvenčnějších hudebníků současnosti. Woodkid zní filmově a vyprodává sály. Jeho debutový projekt The Golden Age, ceněný kritikou i publikem, uvidíte v koncertní show. Interpret na podiu má lyonské publikum od začátku na své straně. Vlastně je v tom kus logiky. Ačkoliv žije už sedm let v New Yorku je lyonským rodákem.
Když Woodkid začne zpívat, že „zlaté časy jsou u konce," pověstný špendlík byste slyšeli upadnout. Úryvek z textu může navodit pocit jakési derniéry, ale děje se pravý opak. Woodkid, vlastním jménem Yoann Lemoine, koncertní oponu teprve vytahuje!
„Zlaté časy jsou u konce," odezní ještě jednou a diváci propuknou v jásot. Vousatý chlapík na podiu zvedne oči k publiku, poslouchá a jakoby stále nemohl uvěřit takovému hýčkání. Opakovaně všem děkuje za přízeň. Je upřímně nesvůj. Dělá dojem člověka, který není na světla zvyklý. A skutečně, stál totiž vždy na „opačné straně." Woodkid/Lemoine je především režisér. Velmi uznávaný režisér. Známá je například „jeho" kampaň proti AIDS s názvem Grafitti. Na internetu je k zhlédnutí. Pro děti ovšem nikoliv. Woodkid/Lemoine je také držitelem několika cen z prestižního reklamního festivalu v Cannes a v neposlední řadě je vyhledávaným tvůrcem videoklipů. Jeho služby využívá první liga showbyznysu – Moby, Katy Perry, Taylor Swift, Lana Del Rey, John Legend.
První album vydal Woodkid až ve třiceti letech! Vyšlo vloni a má název The Golden Age. Odsud tedy zmiňovaný úryvek, o končících zlatých časech. Woodkid je perfekcionista nejen za kamerou, ale i při skládání. Je mistrem emocí, což u režiséra není nic překvapivého, že? Svůj „tvořivý plán" opírá o přesný výběr nástrojů, které nejlépe pocit, či emoci vyjádří. Jeho hudba zní filmově – subtilní linku smyčců nebo klavíru střídají epické melodie za podpory dechové sekce. V katarzi rezonují obří bubny, jež se mísí s elektronickými nástroji a samply. Výsledek je mimořádně působivý. Pokud Woodkid tvrdí, že dělá popmusic, pak velmi nápaditou a mnohovrstevnou. The Golden Age je konceptuální projekt s autobiografickými prvky. Woodkid vzpomíná na období, kdy skončily bezstarostné, tedy zlaté, časy dětství. Vyprávění spočívá ve fragmentech, v pocitech, v symbolických obrazech. Je to černobílý svět, alespoň tak lze soudit z videoklipů, kterým se z pochopitelných důvodů skladatel/režisér věnuje osobně. Z alba zatím existují čtyři videoklipy: Iron,
I Love You, Run Boy Run a titulní The Golden Age. Pokud chcete více poznat umělce Woodkida, pokud chcete více pochopit, o čem vypráví a jakým způsobem vypráví, shlédněte je.
Jak už bylo zmíněno, Woodkid dnes vystoupí před lyonským publikem. A protože koncertuje doma, doprovodí ho Lyonský národní orchestr! Až na výjimky zazní všechny písně z dosud jediného režisérova hudebního počinu The Golden Age.
Show tohoto Francouze s velkou kšiltovkou už dostala ocenění Les Victories de la Musique, což je francouzský ekvivalent americké Grammy Award pro nejlepšího jevištního umělce. I přes tu jeho nesmělost. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Person 

všechny recenze uživatele

Tohle je zkrátka bomba. Takhle epický koncert jen tak k vidění není. Obdivuji Woodkida za to, jak popularizuje klasickou hudbu smícháním s moderními prvky. Obzvláště se mi líbí jeho práce s bubny, které navozují pocity velkoleposti, ale i jisté živočišnosti v dobrém slova smyslu... ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Fantastický. Na koncerty nekoukám, ale u Woodkida jsem kvůli jeho videoklipům udělal výjimku a je to fantastický. Woodkid jakoby celou dobu nevěřil, že ho publikum takhle žere a často se stává, že je vyvedený z míry. Je to příjemný a bezprostřední. Efekty ve spojitosti s hudbou jsou skvělý. Co se dá udělat jen za pomocí světel. Poslední půl hodina je velká jízda. Woodkid má dalšího fanouška. Tohle je mocný. Tleskám. ()

Reklama

Marky__ 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct a předem se omlouvám fanouškům tohoto bezesporu originálního umělce, nicméně na celém tom koncertu mě fascinovalo všechno jenom ne Woodkid - ten zpěv se mi prostě vůbec nelíbil, přišlo mi, že všechno to táhne orchestr, efekty a ostatní spolutvůrci na pódiu..tři hvězdy právě za to zmíněné.. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Som veľkým obdivovateľom toho, čo robí Yoann "Woodkid" Lemoine s hudbou a ešte väčším obdivodateľom toho, ako ju podopiera ostentatívnou vizuálnou reprezentáciou. I preto som si nemohol nechať ujsť šou, ktorú rozpútal na pódiu v rodnom Lyone. Live performance ponúka unikátny pohľad za masku originálneho umelca, ktorá mi ešte silnejšie (napriek dojmu, že minimálne v dvoch skladbách spieva o jednu úroveň horšie, než je tomu na štúdiovch nahrávkach) priblížila jeho široký hudobnícky záber a prvotriedne multižánrové piruety, ktoré sa vinú skladbami jeho uskupenia. Album The Golden Age, s ktorým získal celosvetové ohlasy a dostal sa do širšieho povedomia, je pokračovateľom trendu nastoleného už v singli Iron. A práve ten je v spojení so svetelnou šou, projekciou na plátno a nadšením na pódiu i všade okolo neho vrcholom veľkolepého vystúpenia. Neobmedzuje sa však na prosté predohrávanie známych vecí naživo, ale ozvláštňuje ich zapojením živého orchestra. Výnimočná je pritom predovšetkým pasáž, v ktorej spolu súťaží moderná elektronika a klasické sláčikové a dychové nástroje. Jediným záporom teda ostáva občasný výskyt falošných tónov v Lemoinovom hlbokom zastretom hlasovom prejave. Lebo je verejným tajomstvom, že "Woodkid spievať vie, ale skutočne nespieva". 90% ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama