Reklama

Reklama

Putinovy "Děti 404"

(festivalový název)
  • Rusko Children 404 (více)

Obsahy(1)

Věty jako „táta tvrdí, že by vzal bouchačku a všechny homosexuály postřílel a ségra by je zavřela do blázince," jsou jen střípkem z anonymních výpovědí 55 teenagerů, kteří v rámci online projektu „Děti 404" virtuálně bojují proti vyhroceným homofobním náladám v ruské společnosti. Zdejší situace nebyla pro LGBTQ komunitu nikdy růžová, ale poté, co loni v červnu podepsal Vladimir Putin zákon proti LGBT propagandě „za účelem ochrany dětí a mládeže před informacemi potírajícími tradiční rodinné hodnoty" hrozící pokutami a vězením, se Rusko vrátilo do středověku. Většina náctiletých se setkává jen s ponížením a šikanou. Brutálně autentický dokument, ve kterém podávají své příběhy oni sami, by mohl být sci-fi filmem z temné budoucnosti, ale přitom je necenzurovanou zprávou ze současnosti, ne tak daleko od nás. (Mezipatra)

(více)

Recenze (17)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Šokující obraz současného Ruska. To je asi první, co se mi vybaví při pohledu na autentické příběhy zúčastněných protagonistů, hrstce odvážných, kteří dali prostřednictvím tohoto mimořádného projektu nahlédnout do svého nitra. Strach, stres a úzkost, kterou tito lidé musí denně prožívat je nepředstavitelnou zátěží lidského života, ocitajícího se vlivem uměle vyvolané nenávisti v přímém ohrožení. Film ve mě zanechává bolest, smutek, beznaděj, ale zároveň podněcuje víru v lepší časy. Anebo v zázraky. V případě Putinova Ruska by to byl skutečně zázrak. ()

tenista57 

všechny recenze uživatele

Film jsem nedokoukal. Stejně jako západní medicína na rozdíl od východní celostní medicíny neřeší příčiny nemocí, ale pouze následky, tak stejně se chová i tento dokument. Chybí mi v něm větší kritika současné Putinovského režimu a kolaborace pravoslavné církve s ním. Jedním z paradoxů filmu je to, když mladý gay jde do školy a odříkává Otčenáš. Ještě by mohl jít za pravoslavným popem a provést před ním při zpovědi comming out. Ne, dokud se nezmění v Rusku režim, tak se ani nezmění postavení gayů a leseb v této zemi. ()

Reklama

kraval 

všechny recenze uživatele

Dokument o dětech 404 rozhodně není černobílý, jelikož dosvědčuje i existenci Rusů, kteří se homosexuálů zastanou či ujmou. Osobní (vnitřní) problémy homosexuálů jsou všude téměř stejné s největší vazbou na rodinu a její přijetí skutečnosti. Film však (jak český název trochu zavádí, jelikož onen Putin dobře zní) nevypovídá zcela o vině státu (a zavedeného zákona), ale spíše o konzervativních hodnotách ruské společnosti (kterých samozřejmě vládnoucí garnitura využívá) - ne o uměle vyvolané nenávisti. O tom, jak moc se situace pro gaye změnila po přijetí zákona film téměř nevypovídá, což je jeho největší slabinou (pokud se matka de facto zřekne svého dítěte kvůli jeho homosexualitě, není to výsledkem nějakého pár let starého zákona). Gay průvod je však v Moskvě protizákonný, zatímco v Praze je sice zcela zbytečný, jelikož na menší města nemá žádný či neplánovaný vliv (“Podívejte se, co se to v tý Praze zase děje!”), ale je legální. Na západě utíkají gayové do velkých (liberálních) měst, z Ruska musí utíkat na západ. ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Já mám jedno kritérium. Čím menší míra tolerance, tím vyšší míra buranství, primitivnosti a vymatlanosti národa jako takového. Co dodat, je mi líto takových lidí, co musí žít v této pokřivené společnosti s nynějším kultem osobnosti bývalého „agenta“ KGB, a i přesto alepoň někteří z nich neztrácejí naději. A také jsou velmi pěkné recenze na ČSFD v čele s Diskem. Zde zatím tento snímek neprávem paběrkuje, hned bych mu dal palec nahoru ... 9877 ()

Litvicek 

všechny recenze uživatele

Jiný kraj, jiný mrav. Byl jsem zvědavý, jak se tento dokument vyvine a co mi přinese. Odpověď byla, absolutně nic. Já a mé okolí lidí, které znám, zastáváme spíš takový postoj, že nás to ani moc nezajímá. Zastávej si orientaci jakou chceš. Mám to u prdele. Co mi tohle teda mělo dát? Poukázat na problematiku v Rusku a vůbec všude ve světě, kde tohle moc netolerují. Já to beru a chápu ale osobně z toho opravdu nic nemám. U nás to nezasahuje do žádné velké míry, že bychom po sobě plivali a házely výkaly, což tady v Ostravě sice děláme ale né kvůli toho, že je někdo homouš, nýbrž proto, že jsme prasata a při naších "pivních" víkendech tohle považujeme za ten největší relax. Jo, je to krásný. K čemu se chci dostat? Chápu, že se někde s homosexualitou bojuje a já dokonce chápu i proč. Má to své opodstatnění, i když by měl mít člověk naprostou svobodu. Jak říkám, oboje má něco do sebe. Celkové hodnocení, hodně dobré, i když jsem se místy usmíval nad vybranými stupidními záběry. ()

Zajímavosti (3)

  • Justin Romanov sa skutočne presťahoval do Kanady a získal štatút utečenca. V súčasnosti je stále LGBT aktivistom. (Lenchik)
  • Zakladateľku skupiny Deti 404, Lenu Klimovu, čakal v Rusku súd a za porušovanie sporného zákona o propagácii LGBT jej hrozila nemalá pokuta. (Lenchik)

Reklama

Reklama