Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pořad, ve kterém Česká televize dobývá veřejný prostor!
Veřejný prostor sice patří všem, ale málokdo se o něj stará! Téměř v každém městě se naštěstí najde skupina nadšenců, která dokáže resuscitovat zchátralé prostory, přivést lidi do opuštěných parků, najít místo pro skejťáky a bruslaře nebo proměnit bývalé mrazírny v multifunkční kulturní centrum.
Tým České televize v čele s architektem Alešem Studentem a nekompromisní moderátorkou Natálii Řehořovou hledá společně s místními nadšenci prostory, finance i odborníky, kteří jsou přesvědčeni, že náš životní prostor nekončí prahem našeho bytu. Snaží se přesvědčit kompetentní lidi, že stačí málo a zanedbaný prostor v jejich okolí může vypadat úplně jinak. Na konkrétních příkladech ukazují, že některé veřejné objekty nevypadají bezútěšně jen proto, že kompetentní vlastník nemá dostatek financí na jejich obnovu a údržbu, ale že chybí podnět, nápad a snaha něco změnit!
Každý díl pětidílné série se zaměří na konkrétní lokalitu a na příběh místní komunity, která se rozhodla veřejný prostor změnit, zkultivovat a upravit. Pořad kombinuje prvky reality show, publicistiky a dokumentu se záměrem přesvědčit diváka, že veřejná aktivita a zájem o veřejný prostor je tak cool, až stojí za to se o něj zajímat.

1. Kryt Studénka Z vojenského krytu kulturní centrum pro Studénku.
Když Lukáš s Renátou objevili ve Studénce při venčení psa starý podzemní kryt z roku 1944, rozhodli se téměř okamžitě zachránit zchátralý objekt a využít skvělé prostory k novým účelům. Díky jejich nadšení a neutuchající energii získalo malinké městečko v Moravskoslezském kraji během několika měsíců skvělý víceúčelový klub, který využívají nejen místní, ale i lidé z širokého okolí.

2. Gahurův prospekt Gahurův prospekt – centrum Zlína, kde můžete odpočívat vleže.
Veřejný prostor sice patří všem, ale málokdo se o něj stará! Ve Zlíně se naštěstí našla skupina stejně smýšlejících nadšenců v čele s architekty a během půl roku proměnila zelené prostranství mezi Kongresovým centrem a Priorem v místo, kde je vstup na trávník rozhodně povolen. Obnovili tak zašlou tradici, protože právě v těchto místech se za Baťů setkávali lidé a trávili zde svůj volný čas.

3. Skate park Z asfaltové pustiny nezničitelný skate park.
Příznivci skateboardu, koloběžek i in-line bruslí, kteří se proháněli po ostravských ulicích a parcích, už nebudou muset čelit nevraživosti maminek s kočárky a důchodců. V ostravské městské části Poruba se totiž pustili do práce skateboardoví nadšenci a během několika měsíců sehnali peníze, odborníky i dobrovolníky a postavili skatepark za 3,5 milionu korun!

4. Industra V Brně vědí, jak se z mrazíren dělá multikulturní centrum.
Na začátku byla prázdná mrazírenská hala, které se ujala dobrovolnická komunita mladých, energických a kreativních lidí, kteří chtějí lepší Brno. Společnými silami osekali přes 1000 metrů čtverečních starých kachlí, opravili 2000 metrů čtverečních ploch, zateplili střechu a opravili stropy, vyměnili okna, opravili desítky kusů nábytku, obrousili a vyčistili 60 palet, vyvezli pár desítek tun odpadu, ucpali jednu výlevku a omylem vyhodili jedny celokovové dveře, po kterých se jim dodnes stýská. Vytvořili tak skvělé coworkingové centrum, kavárnu a tělocvičnu, zkrátka skvělý veřejný prostor k setkávání lidí.

5. Okrašlovači Okrašlování veřejného prostoru je vážná věc, ale musí se dělat s nadhledem.
Umělci, historici, literární kritici a další tvůrčí osobnosti si řekli dost a rozhodli se vzít do svých rukou podobu města Ostravy. Navázali na tradice prvorepublikových spolků a založili Okrašlovací spolek Za krásnější Ostravu. S nasazením sobě vlastním se starají o památky a zajímavá místa města a tentokrát upozornili ostravskou veřejnost na zaniklou židovskou synagogu v Ostravě-Vítkovicích. (Česká televize)

(více)

Reklama

Reklama