Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kocour Francis se s pánem právě přistěhoval do nového sousedství. Ani se nestačí pořádně rozkoukat, když se dozví o sérii brutálních kočkovražd, k nimž tu v poslední době dochází, a jejichž oběti povětšinou končí s rozsápaným krkem. Francis se pustí s pomocí starousedlíka Modrovouse do vyšetřování. Zjistí, že s vraždami je podle všeho spojen kult, k němuž náleží nebo o něm alespoň ví většina koček v okolí. Stejně tak s nimi pravděpodobně souvisí vědecký výzkum před lety prováděný doktorem Praetoriem, který při svých experimentech řadu místních koček umučil nebo zmrzačil. A obě horké stopy spojuje jméno, jež kdysi náleželo záhadnému kocouru - mučedníkovi: Claudandus. (MaedhRos)

(více)

Recenze (36)

montana_cz 

všechny recenze uživatele

Solidní adaptace výborné knížky. V lecčems zjednodušená a zkrácená, ale pořád věrna originálu, díky tomu, že se na scénáři podílel sám autor. Spíš než o celovečerní film, jde o takovou jednohubku. Za to ale díky svému opravdu netradičnímu pojetí tradiční detektivky více než šťavnatou. Animace nijak výrazně nenadchne, ale rozhodně se sem tam objeví perfektní scenérie, hodna zarámování :) Trošku mě zklamaly vzhledy koček, kde prakticky jen Francis vypadá jako normální kočka a ostatní jako zmutovaní kočkopsi a hůře. Čekal jsem více realismu. Každopádně výborný film a ještě lepší kniha. Škoda že ani jedno u nás skoro nikdo nezná. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

SPOILERY Dotáhnout pár detailů a bez váhání bych dal plný počet. Takhle se dá časem trochu odhadnout, kdo za všemi vraždami stojí a konec je takový podivně utnutý (btw nechápu - přežil Modrovous nebo ne?), ale jinak mě to naprosto nadchlo. Vlastně je to jen detektivka, akorát ze světa koček, jenže napínavá a mysteriózní už od první scény, se sympatickou hlavní postavou kocourem Francisem, s chytře napsaným scénářem a spoustou slibně rozehraných, dohraných i zdařile do celku propojených motivů, z čehož mě rozhodně nejvíc zaujala podivná sekta. Má to i slušnou animaci, silně připomínající tu od Disneyho (a v určitých detailech obzvlášť), ale "propůjčenou" příběhu pro dospělejší publikum. A němčina se do toho hodí dokonale, když je to celé vlastně o nacismu. Navíc když si do toho připočtu temnější ladění, nemalý počet drsnějších scén včetně brutálních nočních můr, které se funkčně střídají s odlehčenými a vtipnými a vůbec celé vedení děje, tak mi to opravdu hodně sedlo a to ještě víc, než jsem sám čekal. Jen důvod, proč část obětí zemřela těsně po sexu z toho krapet vyšumél, ale třeba mi jen něco uniklo. Tak jako tak jsem si to hodně užil, naprosto přesně se mi to trefilo do vkusu a možná ten plný počet časem dám, až si to nechám projít hlavou. Silné 4* ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Francis, se právě přestěhoval do nového (notně obstarožního a rozvrzaného) domu, co je ale nejhorší, když vyjde na zahradu uvidí děsivý výjev, mrtvé tělo, kterému někdo, nebo něco rozsápalo hrdlo... Počkat, to tělo je kočičí.. A Francis je taky tak nějak kočka (a k tomu animovaná), co ráda poslouchá Mahlera. Ano, připouštím, že kdyby nebyli hlavními postavami kočky, tak by film působil fádně a hrozně béčkově, neboť jsou pro to přítomny všechny zásadní propriety, jako třeba podivný kult uctívačů, tajemné mrouskající se samičky atd. Jenže v tomhle kočičím hávu působí všechno tohle trochu jinak, méně omšele a mnohem zábavněji (tady by se slušelo vzpomenout i velmi povedenou hudbu), pročež nevadí, že jsem pointu filmu odhalil asi o půl hodiny dřív, než titulní mňaumňaur. A kdybych chtěl hodně rýpat, řekl bych, že animace pro přítomné výjevy plné mrtvých koček působí až moc cartoonovitě, ale to filmu nějak neškodí, jen by s o něco propracovanějším vizuálem mohl působit více atmosfericky. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Felidae“ je snímek, který v první řadě ukazuje možnosti animace a toho, že animované filmy nejsou jenom pro děti. Pokud se na ně tak budeme dívat, je to škoda, protože animované filmy pro dospělé existují a jsou dobré. „Felidae“ je krásný příklad toho, že se animátoři nebáli trochu drsnějších scén, ale v první řadě pracovali s příběhem, který je dobrý, napínavý, místy děsivý a možná i překvapivý. Skvělá ukázka filmových schopností. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Animák zcela nevhodný pro nejmenší! Je o kocourovi jménem Francis, který po přestěhování do nového sousedství narazí na podivné kočičí vraždy. Rozhodne se pátrat a zjistí, že se vše motá kolem chovu nadřazeného druhu Felidae. Vůbec jsem něco takového v animáku nečekal a navíc s notnou dávkou alegorie. Vedle poměrně drsných scén, kočičí sekty, sexuálního nádechu, fantasmagorických nočních můr, nabídne i solidní detektivní příběh. Knižní předloha by mohla být také neméně zajímavá a je škoda, že snímek Felidae u nás zná málo lidí. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama