Reklama

Reklama

Osvětimský proces ve Frankfurtu

(TV film)
  • Německo Auschwitz vor Gericht (více)
Německo, 2013, 45 min

Obsahy(1)

První soudní proces týkající se osvětimských zločinů se konal od 24. listopadu do 22. prosince 1947 v Krakově. Polská justice postavila před soud 40 osob -- bývalých velitelů, důstojníků a jiných zaměstnanců někdejšího koncentračního tábora. Druhý takzvaný osvětimský proces byl zahájen ve Frankfurtu 20. prosince 1963. Úlohy generálního prokurátora se zhostil Fritz Bauer, žalobu zastupovali Joachim Kügler, Georg Friedrich Vogel a Gerhard Wiese. Na lavici obžalovaných tentokrát usedlo 23 členů SS. Obsahem obžaloby byla jejich spoluúčast na hromadných vraždách, jimž padly za oběť miliony lidí. Tehdy byly v historii německého soudnictví poprvé nahrávány výpovědi obžalovaných, jakož i zhruba 360 svědků z 19 zemí na magnetofonový pásek. Na základě zvukových záznamů byl natočen tento německý dokumentární film. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (3)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Okamžite po nemeckej porážke sa začali v krajine uplatňovať opatrenia slúžiace k očisteniu verejného života. Prvý Osvienčimský proces prebiehal v Poľsku v Krakowe (24.11.1947 až 22.12.1947) v ktorom bolo súdených 40 bývalých veliteľov, dôstojníkov a iných zamestnancov koncentračného tábora. Vo Frankfurte nad Mohanom bolo celkom 6 procesov. Pred svetom prezentovaný argument, zdôvodňujúci osvienčimský proces ako spravodlivé potrestanie nacistických vojnových zločinov nie je postačujúci. Kde bola spravodlivosť celých 18 rokov, keď mnohí nacistickí zločinci mohli v NSR zastávať dobre platené a významné funkcie? Najznámejší je prvý s 22 obžalovanými, ktorý sa konal od 20.12.1963 do 19.8.1965, druhý bol s troma odsúdenými v dňoch 14.12.1965 až do 16.9.1966, tretí potom s dvoma odsúdenými 30.8.1967 až 14.6.1968. Potom nasledovali tri nadväzujúce procesy v rokoch sedemdesiatych. Celkovo možno povedať že iba 789 jednotlivcov z približne 6500 preživšieho SS personálu v Osvienčime bolo potrestaných. Mne sú známe nafilmované 3 filmy z procesov vo Frankfurte: Verdikt v prípade Osvienčimu, 1993, Predčítač, 2008 a Osvienčimský proces vo Frankfurte, 2013 a ten posledný je z nich najslabší. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Dokumentární snímek jen zlehka přibližuje v povědomí soudní proces s bývalými zaměstnanci někdejšího koncentračního tábora, který se udál ve Frankfurtu 20. prosince 1963. Dozvíme se jací lidé byli souzeni a vlastně proč. I přes název snímku je to však okrajová záležitost, neboť právě přes odsouzence jsou připomenuty různé události odehrávající se kolem tábora. Je tu poukázáno i na aktivitu soudu pro jeho lepší pohled k věci. Byť je tu řečen jen základ, snímek pro žáky základních škol bohatě postačí. Na podrobnosti už je třeba si najít k tématu dokumentární seriál, nebo přímo knížku. ()

Reklama

Johny303 

všechny recenze uživatele

Možná někteří nebudou souhlasit, ale pro mě to byl jen další ,,dokument", co upřednostnil primitivní lynčování nacistů před informační hodnotou, smysluplnou myšlenkou, nebo čímkoliv jiným, co by vybočovalo z řady těchto nudných jednostranných dokumentárních snímků. Významná část dokumentu se navíc věnuje řečím o tom, jaký byl ten či onen vězeň chudák a jaký byl ten či onen nacista hajzl a při tom všem se tak nějak zapomíná na ten samotný proces, který je v názvu snímku... Osobně jsem byl zklamaný. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama