Reklama

Reklama

Procházka městem

(festivalový název)
  • USA City Walk
všechny plakáty
Krátkometrážní / Dokumentární
USA, 1999, 6 min

Režie:

Bill Morrison

Obsahy(1)

Město v pohybu, z chodců a aut proudících ulicemi se stávají stíny času. Staccato černobílých obrazů podtrhuje skladba Michaela Gordona. Film je součástí multimediálního projektu tzv. komiksové opery The Carbon Copy Building tematizující imprese z dvou jen zdánlivě identických newyorských budov. (MFDF Ji.hlava)

Recenze (2)

cunesk8 

všechny recenze uživatele

Parádní černobílý timelapse nářez z NY, zachycující cestu z Flatbush Avenue na Manhattan. Stopáž mohla být klidně delší. 100%. ()

Dionysos 

všechny recenze uživatele

Subverze filmového okénka, nebo spíš ukázání limitů filmu i fotografie najednou. Metoda "časosběru": diachronie filmového pásu je zachována jedině za cenu spolehnutí se na synchronii jednotlivých fotografických momentů. I když by se tak dal definovat de facto každý filmový postup (film je "rozpohybovaná fotografie"), trhavost tohoto "sbírání času" či spíše sbírání jednotlivých fotografií, jež každá ruší čas a jeho tok, je manifestací nesmiřitelnosti každého filmu: vždyť lidské vnímání není nikdy schopno zachytit celý tok filmových okének, jež až umožňují vnímat filmový čas, vždy jsme schopni plně uchopit a zapamatovat si jen pomalé obrazy - odtud síla malířství, fotografie i fotek pořízených při natáčení filmů - a tedy jednotlivá okénka. A přitom největší rozkoší ze sledování filmu je právě jeho dynamičnost, jeho neustálá proměna, jeho pohyb, která teprve z filmu dělá film. NYC rozložené na N, Y a C a zase rozpohybované do nové nesmiřitelné pohyblivé jednoty NYC. ()

Reklama

Reklama