Reklama

Reklama

Demokraté

  • Dánsko Democrats (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Politická tragikomedie ze zákulisí přípravy nové ústavy v Zimbabwe... Od roku 2010 do roku 2013 sledoval v Zimbabwe štáb dánské režisérky Camilly Nielssonové činnost přípravného výboru pro vypracování nové ústavy. Už přes třicet let tam vládne strana ZANU vedená autoritativním prezidentem Robertem Mugabem a nová ústava měla být právním předpokladem pro demokratizaci země. Nielssonová dostala možnost natáčet dva spolupředsedy tohoto výboru – Paula Mangwanu /ZANU/ a Douglase Mwonzory /opoziční MDC/. Nešlo jen o zákulisní vyjednávání, ale členové přípravného výboru také velmi aktivně navštěvovali mítinky pořádané po celém Zimbabwe, během kterých se prostí lidé mohli k návrhu ústavy vyjadřovat. Nová ústava byla nakonec přijata, ale deklarovaná občanská práva zůstávají na papíře... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (9)

Wez

všechny recenze uživatele

Tento film nehodnotím,protože jsem jej neviděl,ale koment přece jen napíši-poté,co jsem si přečetl děj filmu tak mi to prostě nedá-škoda,že si autorka filmu neudělala do toho Zimbabwe výlet o pár let dříve-třeba mohla natočit něco o demokratickém vyvražďování a lynčování bílé farmářské menšiny nebo o těch,co měli o něco více štěstí a nedostali se těmto místním demokratům do pracek a stihli utéct a spasit alespoň holé životy-samozřejmě bez jakékoliv náhrady a zastání-a poté,co tamější demokraté obrátili zem k obrazu svému a vyrabovali a rozkradli vše,co po té proklínané bílé menšině zbylo se celá zem(jedna z nejůrodnějších a nejbohatších v regionu) ekonomicky totálně zhroutila-nejspíše proto,že celá demokratická populace čekala na sociální dávky,ale holt už nezbyl nikdo,kdo by jim na ně vydělal.. A je zajímavý,že tu povinnou lásku a respekt k menšinám nutí akorát nám v Evropě,zatímco jinde-a nejvíce ti,co tady řvou o svých právech uprchlíků a imigrantů-s nimi nemají ani to nejmenší slitování-a pokud neskončí pod jejich kulkami,mačetami nebo rovnou v jejich žaludcích a zachrání si byť i holý život nenajdou zastání ani u těch největších humanistů... ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Pre nás v niektorých momentoch obskúrne vykreslené, niežeby nami politické elity nemanipulovali, ale skutočne že sofistikovanejšími metódami. Prirodzením mocných je ale vládnuť, skrz mŕtvoly a pragmaticky. Tento dánsky dokument je minimálne exotickým náhľadom do zákulisia príprav novej ústavy v Zimbabwe, sleduje ciele a pohnútky Magubeho, opozície a reakcie obyvateľov z okolia mítingových kampaní. Ak by som sa nachádzal v mieste štábu so snahou zabŕdnuť do kauzálnych udalostí a ponúkať východiskové body, po náladách spoločnosti by som sa skrátka nezmohol na viacej. Ľud, pokiaľ v sebe nenájde kritickú sebareflexiu si nezaslúži na tácke akékoľvek vizionárske benefity. Tým nemyslím tie od MDC a jej záujmovú sféru, ale odstránenie apartheidu, demokratizáciu a odbremenenie hnisavých rán z vysokých poschodí. ()

Reklama

Narciska 

všechny recenze uživatele

Unikátní možnost proniknout pod podkličku politického guláše a krásně vidět, jak se obě opoziční strany prolínají, přecházejí z role do role, promýšlejí strategie i podléhají strachu a zklamání. Skvělá příležitost stát se takřka fyzicky účastníkem shromáždění a jednání. Mé počáteční předsudky se zázračně rozplynuly, zůstala jen určitá nedůvěra. Možná, že se jedná o politiku, že některá obvinění zůstala nepodložená a vyznívala tak poněkud naprázdno, možná že tvůrci nepřiblížili kontext vzniku ani vlastní pozici v něm, v tomto případě by tyto údaje velmi pomohlo znát a přispělo k větší transparentnosti. ()

Jacques1 

všechny recenze uživatele

Demokraté představují takový "Nelítostný souboj" v oblasti dokumentu. Střet dvou právníků z opačných stran politického boje vytváří příběhovou linii, které nemá daleko ke kvalitnímu politickému thrilleru. Zatímco právník z Mugabeho tábora využívá špinavé hry, které mu současný systém poskytuje, zastrašování, falešná obvinění, jeho kolega stojí proti nečisté mašinerii současného systému doslova beze zbraně. Je vůbec možné, aby v tomto nerovném souboji obstál? ()

Patches1984 

všechny recenze uživatele

Jak obvykle přistupuji k lidsko-právním tématům s velkou skepsí, někdy až odporem (nejsem zrovna typ člověka, kterého baví sledovat hodinu a půl srdcervoucí příběhy o chovatelích koz v podhůří Himalájí nebo o týrání dětí alkoholickými rodiči, asi jsem na tom moc cynický), tak z tohohle "jednosvětího" snímku jsem byl překvapivě nadšen. Je to taková napínavá reality show z politického prostředí, kde vás dokonce nechají fandit těm "zlejm", když chcete. Postavy jsou až překvapivě archetypální - idealistický opoziční právník, pragmatický vládní právník, charismatický diktátor, ze kterého až mrazí - ale přitom realisticky lidské. A kdo za tím chce hledat pohnuté lidské osudy, tak si je tam najde taky. Letos rozhodně nelituju, že jsem se na Jeden svět nechal ukecat. 9/10 ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama