Reklama

Reklama

Stechlin: Svět průzračných jezer

(TV film)
  • Německo Stechlin – Im der Reich der klaren Seen (více)
Německo, 2013, 44 min

Obsahy(1)

V hlubokých braniborských lesích se nachází vzácná přírodní oáza, jedno z nejčistších jezer Německa – Stechlin, s křišťálově čistou vodou a rozmanitými druhy fauny a flóry...

Nejhlubším jezerem v braniborské oblasti je nejčistší jezero celého Německa, Stechlinské jezero. Má průzračně čistou vodu, a díky tomu proniká světlo do větší hloubky a vodní rostliny tu rostou v hloubce až 17 metrů. Porosty zde tvoří louky parožnatek. I v největší hloubce je jezero bohaté na kyslík, okolní lesy jej chrání před proniknutím zemědělských látek do vody. Žije zde jeden z nejrychlejších ptáků, sokol stěhovavý. V roce 2001 byla oblast vyhlášena přírodním parkem, v jehož znaku je pták hohol. Ten hnízdí v kotlinách starých stromů. Pod spadlými kmeny mají útočiště štiky, až 1,5 metru dlouhé. Braniborsko, a především Stechlinský přírodní park, je oblastí s největším počtem mláďat orlovce říčního v celé Evropě. V oblasti je více než 100 jezer a v jednom z nich jsou volně žijící želvy. Ještě v 19. století byla evropská želva bahenní široce rozšířena, ale vysoušení močálovitých oblastí ji téměř vyhubilo. (TV Prima)

(více)

Recenze (2)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Stechlinské jezero je vskutku úžasně čisté a život pod vodou tam jen bují. Hejna okounů, štiky, ale také třeba líni a amuři, co zde nejsou moc vítáni, protože přerýváním dna způsobují úhyn některých vodních rostlin, na něž sedá zvířený kal. Orlovec říční, sokol, ledňáček...doma jsou tu vydry i navrátivší se bobři. Bohužel také přivandrovalci, mezi nimiž jsou nejméně žádoucí mýval a psík mývalovitý, proti nimž se zdejší živočichové bránit nedokážou a sami nepřátele nemají. Jezero je v sevření bukových lesů, jejichž krása vynikne především na podzim. Vizuálně kvalitní, jak bývá u podobných dokumentů zvykem, informačně zajímavé. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Neni to zadna wilderness divocina, ale kulturni krajina, o kterou se Nemci, jenz maji temer dvakrat vetsi hustotu obyvatel na kilometr ctverecni, snazi pecovat. Libily se mi podvodni zabery v ciste vode jezera. ()

Reklama

Galerie (3)

Reklama

Reklama