Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Když se do sebe zamilují chlapec a dívka, bývá to pro ně nádherný čas. Jenomže Parshya (Akash Thosar) je chudý kluk z nižší kasty, zatímco Archie (Rinku Rajguru) je dcera místního boháče a politika. I když pro ně láska znamená víc než kastovní systém a staleté zvyklosti, pro jejich rodiny ani pro vesnici to neplatí. Mladému páru, který svými tajnými schůzkami překročil pravidla, může jít o život i kvůli jedinému polibku. (rikitiki)

(více)

Recenze (11)

Narciska 

všechny recenze uživatele

Bollywoodu na hony vzdálené. Tudíž jeden z nemnoha filmu, pro něž není přetrvávající kastovní systém tabu. Ba co víc, jedná se o jedno z hlavních témat. Podané v té nejnižší lidské podobě. Ale je to film indický a tak nabízí téma další, tentokrát zcela jiného druhu, první lásku, první zamilování se všemi těmi protichůdnými pocity, které k tomu patří. Ostatně jaká jiná kinematografie umí pocity ztvárnit tak snadno a krásně? K tomu ty bollywoodské písně a poezie jejich slov, pozvedají to ještě o úroveň výš. Ale jak bylo řečeno, je to Indie, momentem, kdy se dva dají dohromady, to nekončí. Musí si ještě projít vystřízlivěním, když první opojení pomine, když se dostavují všednost a problémy, kdy se ukážou odvrácené strany lidských tváří... A závěr? Jeden z nejpůsobivějších filmových konců. A nejde jen o to, jak je konec napsán ve scénaři. Co z něj dělá nezapomenutelný filmový zážitek, je scéna a způsob natočení! V tom tkví největší přínos filmu, víc takových nápaditých tvůrců. ()

nonick1 

všechny recenze uživatele

Příběh dvou milenců s překvapivě ne-bollywoodským koncem, velmi realisticky zobrazující indické reálie a nepřekročitelná pravidla indického kastovního systému. Ta na vlastní kůži pocítil i Nagraj Manjule - režisér i scénárista v jedné osobě, promítající do snímku své vlastní zkušenosti z dětství. Saitar, jako každý správný indický film trvá bezmála tři hodiny a po přestávce, která je v každém správném indickém filmu, se děj z venkova přesouvá do velkoměsta a začne se dramaticky měnit a vyvíjet. Film vyniká jednak způsobem vyprávění, místy až téměř dokumentárním, ve kterém se nic nepřikrášluje, ale zejména výběrem představitelů hlavních i vedlejších rolí a jejich přirozeností, na rozdíl od pozdějších remaků (např. Dhadak), který je svou kýčovitou umělostí postav originálu na hony vzdálený. Herecky ovládla celý film tehdy patnáctiletá (!) Rinku Rajguru v roli emancipované a sebevědomé Aarchie, která bojuje s předsudky o postavení a úloze žen v Indii. Rozhodně nečekejte něco na způsob americké romantické love story. A buďte připraveni úplně na všechno. ()

Reklama

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Takto reálné a drsné by zřejmě doopravdy bylo, kdyby se dívka z vyšší kasty zamilovala do kluka z nižší. Začíná to jako romance a nakonec je to Love Story. Nečekaně dávám plný počet, přestože mě žádný z herců nebyl dlouho sympatický - postavy totiž předvedou velmi realistický vývoj vztahu (a evidentně nejsem sám - na festivalu v Berlíně lidé na konci filmu tleskali ve stoje). Upřímně radím nezajímat se dopředu o děj. ■ Trailer, který neprozrazuje až tak moc https://m.youtube.com/watch?v=wMrMKnoYWwA ■ Překvapivá je i sebevědomá představitelka Aarchie, Rinku Rajguru: Narozena 6/2001, natáčení bylo ukončeno 5/2015 (!?!). ■ Někteří rodiče, kteří se roky stavěli negativně k partnerům svých dětí, po shlédnutí Wild in Love své požehnání dali. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

V zaujímavostiach sa píše, že pre veľký záujem sa v kinách premietalo aj o tretej ráno. Tak k tomu len dodám, že vyjsť po tomto filme o šiestej ráno do ulíc Indie a vidieť prebúdzajúce sa kartónové krabice na uliciach, v parkoch a na nádražiach musel byť priam surealistický existenciálny zážitok. Ale vyjadrujem presvedčenie, že by to každopádne stálo za to! A takýto príbeh lásky nikde inde neuvidíte, to je zaručené! ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

"Sairat" je snímek, který vás odvede překvapit. Na první pohled se tváří jen jako další, rozvláčná indická romance. A on takovou romancí ve skutečnosti je. Jenže mnohem více než v jiných filmech, vyvěrá na povrch to společenské, co se bollywoodské filmy snaží kritizovat. No a pak je zde nádherně filmově a vypravěčsky zvládnutý závěr, který dovede vyrazit dech. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (4)

  • Film je v maráthštině, což je indoíránský jazyk, kterým v západní Indii hovoří 83 miiónů lidí. (Jirka_Šč)
  • Film způsobil změnu uvažování některých lidí v Indii. Objevila se například zpráva, že v Bombaji, tři rodiny, které se roky stavěly negativně k partnerům svých dětí, po zveřejnění filmu udělily svá požehnání. (Jirka_Šč)
  • V letech 2017 a 2018 vzniklo v Indii pět remaků v dalších indických jazycích (pandžábštině, kannadštině, orijštině, bengálštině a hindštině). V kannadštině si představitelka Aarchi, Rinku Rajguru, svoji roli zopakovala. (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama