Reklama

Reklama

1936: Nacistický olympijský sen

(TV film)
  • Česko Olympijský sen: Nacistické hry 1936 (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Pompézní berlínské hry pohledem lidí, kteří se na této sportovní a propagandistické události podíleli. Nikdy předtím a ani dlouho poté nebyla olympiáda tak komplikovaná a kontroverzní. Olympijské hry roku 1936 byly nákladné a skvěle zorganizované, spojily dvě sféry, které se ideálně dohromady dávat nemají – sport a politiku. Vznikla zvláštní mutace propojená gigantickou propagandou, představující nacismus celému světu. Vše bylo detailně naplánováno a provedeno s tradiční německou vojenskou přesností. Olympijské hry v roce 1936 byly jakousi metaforou celé společnosti ve Třetí říši. Na jedné straně bylo Německo, tak jak vidělo samo sebe. Nové, mladistvé, oslňující nejen návštěvníky a účastníky her, ale i celý svět. Na druhé straně stáli ti, kteří nemohli být součástí akce, kteří byli vyloučeni z dění a později zlikvidováni. Vyvolení byli oslavováni a stavěni na propagandistický piedestal, nepohodlní vymazáni z historie. Tento přístup stál v přímém rozporu s olympijskými ideály, někteří účastníci her byli nacistickému režimu víc než trnem v oku. (Česká televize)

(více)

Recenze (22)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Olympijské hry v Berlíne boli v mnohých kritériách unikátnou udalosťou. Táto olympiáda začala radu doteraz existujúcich tradícii (masový nástup športovcov, osamelý bežec s pochodňou, vysielanie televízie). Zároveň poslúžila Hitlerovi, ako propagandistický nástroj. Nemecko vyšlo z olympiády víťazne, získalo najviac medailí, pohostinnosť a organizačne boli na vysokej úrovni. Aj po olympiáde žalo úspechy s vynikajúcim dokumentom Leni Riefenstahl Olympia, 1939.V roku 2016 si pripomíname 80. výročie týchto olympijských hier. Film je novým dokumentom o olympijských hrách v Berlíne v roku 1936. Zaoberá sa predovšetkým osudmi ľudí, ktorí do prípravy a diania tejto významnej udalosti boli zapojení. Spracovať tento dokument bolo možné až po otvorení archívov, ale aj s pohľadu potomkov hlavných aktérov vidíme, čo sa naozaj stalo v Berlíne a ako nacisti športový festival zneužili. Ide o kapitána Wolfgang Fürstnera zodpovedného za výstavbu olympijskej dediny (zástupca veliteľa olympijskej dediny), v jeho genealógii sa objavil žid a 3 dni po olympiáde sa zastrelil.Ďalej Gretel Bergmann nemecká skokanka do výšky, nenominovaná na olympijské hry pre svoj židovský pôvod, v roku 1937 emigrovala do USA. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Tento dokument jen dokládá  podlost a zákeřnost fašistického nacismu i bližší okolnosti kolem jeho několikeré tváře, které usnadňovaly ohlupování světových demokracií, jež vyústilo do druhé světové války v Evropě. Se zdarem dal nacismus světu ještě jednu odpověď na obtížnou otázku: německý olympijský rok 1936 už zůstane zřejmě na trvalo nejhorším v novodobé historii olympijského hnutí. Výstižně to vyjadřuje věta německého komentáře, že olympijské hry roku 1936 přišly o svou nevinnost. ()

Reklama

AdasBadass 

všechny recenze uživatele

Dobrý dokument ukazující atmosféru a pohledy na olympiádu v Berlíně roku 1936. Vše vypadalo růžově a hlavně ta Fürstnerova čestná olympijská služba mládeže=Neškodní přátelští mladíci a Jesse Owens miláček Berlínských diváků. Muž tmavé pleti. Pobavilo :D To ještě nevěděli že za pár let budou proti sobě v zákopech. Hodnotím kladně. Už jsem se dlouho takhle nezasmál. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

.....hraný dokument - kde mohlo byť menej hraného a viac dokumentu....spracovanie pomerne známych skutočností,žiaľ veľa nového resp.nejaké novum tam nebolo......žiadne prekvapenie....len známe veci....scénarista ani režisér si nedal námahu aspoň niečo málo nové vypátrať..... ale -slušný priemer..... ()

otík 

všechny recenze uživatele

Částečně hraný a částečně z autentických materiálů složený dokument, který má přiblížit pozadí nacistické olympiády. K tomu si autoři vybrali dva hrdiny (atletku židovského původu Gretl Bergmanovou a velitele olympijské vesnice Wolganga Fürstnera) a jejich příběh ztvárnili autoři právě v hrané formě. Zbývající materiály jsou však autentické a nabízejí spoustu zajímavého a poučného materiálu. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama