Reklama

Reklama

1936: Nacistický olympijský sen

(TV film)
  • Česko Olympijský sen: Nacistické hry 1936 (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Pompézní berlínské hry pohledem lidí, kteří se na této sportovní a propagandistické události podíleli. Nikdy předtím a ani dlouho poté nebyla olympiáda tak komplikovaná a kontroverzní. Olympijské hry roku 1936 byly nákladné a skvěle zorganizované, spojily dvě sféry, které se ideálně dohromady dávat nemají – sport a politiku. Vznikla zvláštní mutace propojená gigantickou propagandou, představující nacismus celému světu. Vše bylo detailně naplánováno a provedeno s tradiční německou vojenskou přesností. Olympijské hry v roce 1936 byly jakousi metaforou celé společnosti ve Třetí říši. Na jedné straně bylo Německo, tak jak vidělo samo sebe. Nové, mladistvé, oslňující nejen návštěvníky a účastníky her, ale i celý svět. Na druhé straně stáli ti, kteří nemohli být součástí akce, kteří byli vyloučeni z dění a později zlikvidováni. Vyvolení byli oslavováni a stavěni na propagandistický piedestal, nepohodlní vymazáni z historie. Tento přístup stál v přímém rozporu s olympijskými ideály, někteří účastníci her byli nacistickému režimu víc než trnem v oku. (Česká televize)

(více)

Recenze (22)

borsalino 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument publikovaný v období olympiády v Riu 2016. Téma je to zajímavé, zejména fakt, jak Hitler dokázal oblbnout svět, že hlavně za oceánem uvěřili, že nacismus je zřízení mírumilovných lidí. Jen záběr Ernesta Udeta, jak ve svém Curtis Hawku dělal leteckou akrobacii mi chyběl. Naopak by mi nechyběly amatérsky sehrané hrané sekvence, které nic neříkají, nic neobsahují a dokument pouze nesmyslně ředí. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Olympijské hry v Berlíne boli v mnohých kritériách unikátnou udalosťou. Táto olympiáda začala radu doteraz existujúcich tradícii (masový nástup športovcov, osamelý bežec s pochodňou, vysielanie televízie). Zároveň poslúžila Hitlerovi, ako propagandistický nástroj. Nemecko vyšlo z olympiády víťazne, získalo najviac medailí, pohostinnosť a organizačne boli na vysokej úrovni. Aj po olympiáde žalo úspechy s vynikajúcim dokumentom Leni Riefenstahl Olympia, 1939.V roku 2016 si pripomíname 80. výročie týchto olympijských hier. Film je novým dokumentom o olympijských hrách v Berlíne v roku 1936. Zaoberá sa predovšetkým osudmi ľudí, ktorí do prípravy a diania tejto významnej udalosti boli zapojení. Spracovať tento dokument bolo možné až po otvorení archívov, ale aj s pohľadu potomkov hlavných aktérov vidíme, čo sa naozaj stalo v Berlíne a ako nacisti športový festival zneužili. Ide o kapitána Wolfgang Fürstnera zodpovedného za výstavbu olympijskej dediny (zástupca veliteľa olympijskej dediny), v jeho genealógii sa objavil žid a 3 dni po olympiáde sa zastrelil.Ďalej Gretel Bergmann nemecká skokanka do výšky, nenominovaná na olympijské hry pre svoj židovský pôvod, v roku 1937 emigrovala do USA. ()

Reklama

AdasBadass 

všechny recenze uživatele

Dobrý dokument ukazující atmosféru a pohledy na olympiádu v Berlíně roku 1936. Vše vypadalo růžově a hlavně ta Fürstnerova čestná olympijská služba mládeže=Neškodní přátelští mladíci a Jesse Owens miláček Berlínských diváků. Muž tmavé pleti. Pobavilo :D To ještě nevěděli že za pár let budou proti sobě v zákopech. Hodnotím kladně. Už jsem se dlouho takhle nezasmál. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Nějak jsem nedokázal pochopit, jak mohli všichni nevidět znaky budoucího průseru v Německu, protože by stačilo si přečíst Válku s mloky. Dokument to ale byl každopádně poutavý a parádně seskládaný z reálných záběrů a dotočených sekvencí, které spolu vytvořily zajímavý příběh z pozadí celé události. 75% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

A mne sa tie hrané pasáže páčili, vytvárali atmosféru a umožňovali viac sa vcítiť do pocitov zúčastnených. Teda hlavne dvoch, skokanky do výšky židovského pôvodu Gretl Bergmanovej a veliteľa olympijskej dediny Wolganga Fürstnera. Ich neľahké osudy dali dokumentu dramatickosť. Hitlerovi sa olympiáda vydarila, musel prehltnúť niekoľko víťazstiev čiernych Američanov a ich družné správanie a skutočne mierovú atmosféru v olympijskej dedine. Tá olympijská dedina mala na svoju dobu úroveň, malé dobre vybavené domčeky vyzerali ináč ako panelákové sídlisko dnešnej brazílskej olympiády. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama