Reklama

Reklama

Zákon Helena

  • angličtina Helena's Law (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Mladá herečka a dokumentaristka Petra Nesvačilová se ve svém posledním filmu rozhodla zachytit policistku Helenu Káhnovou, které se spolu se svým kolegou podařilo v 90. letech poslat do vězení několik desítek lidí v kauze tzv. Berdychova gangu - včetně Berdycha samotného. Souhrnný trest byl v řádu stovek let odnětí svobody – policistka získala odměnu 10 tisíc korun a povýšení, které jí následně bylo odebráno. Režisérce se podařilo navázat filmový vztah i se samotným Berdychem a bývalými členy jeho gangu. Co motivuje jednu policistku postavit se mafii a co mladou dokumentaristku, aby se s touto mafií kontaktovala a natočila o tom film? (Background Films)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (47)

BoPo 

všechny recenze uživatele

Je to hlavne o Nesvačilovej. Vybrala si priveľké sústo a neúspešne s ním bojovala. Jej rozhovory sú plné otázok na ktoré nemohla ani prísť divácky zaujímavá odpoveď. Asi to spôsobil ten strach, ktorý tak často spomínala. Bála sa dať otázku na telo, aby jednak nestratil kontakt s dotyčným a hlavne aby ju niekto "neskrášlil". Pôvodná hlavná hviezda dokumentu Helena? Tak tá je v hierarchii dokumentu až č. 3. Po Nesvačilovej sú na druhom mieste Samopalník a spol. Zaujímavá kauza z ktorej však skrz neskúsenosť vyšla len akási 78 minútová "upútavka". Princípom upútavky je naznačiť, nalákať, ale nič dôležité neprezradiť. A tak to presne aj so Zákonom Helena dopadlo. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Slavný Berdychův gang jsem v podstatě neznal, takže jeho představení v tomto dokumentu mě velice oslovilo. Nedokážu přesně určit, nakolik je to tím, že příběh je sám o sobě zajímavý a nakolik je to tím, že je v tomto díle kvalitně zpracován. Mám spíše pocit, že jde o to první. Petra Nesvačilová si počíná tak nějak normálně, trochu mě iritují ty její stupidní dotazy na peklo/ráj, ale obrovský obdiv a dík za to, že dokázala něco takového vytvořit. Pokud se začínající a/nebo mladí filmaři pustí do něčeho takového, vážím si toho nesrovnatelně více než hipsterské masturbaci nad artovými sračkami při studiu bezvýznamných filmových škol. :) 7/10 ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadalo jako celkem zajímavé nahlédnutí do známé kriminální kauzy, ale nakonec se ukázalo, že je to místy skoro osobní dokument o tom, jaký má autorka strach. Na jednu stranu emotivnější, na druhou mi to přišlo skoro až samoúčelné. Ale je celkem fajn vidět, jak se některé životy vyvinuly. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„To je otázka. Ty máš rád peklo.“ Nudáááááá. Zákon Helena má vo veľa veciach pravdu. Mnohí kriminálnici si svoje krváky ospravedlňujú tým, že ubližovali len tým zlým. A mnohí policajti sa zašpinia, bez toho to pri najhorších zločinoch nejde. Inak je ale film povrchný, režisérka nič moc (viackrát som si vravel „a teraz sa spýtaj na toto, to je veľmi zaujímavé“ – a myslíte, že sa spýtala?) a vlastne ani neviem, o čom bol. O temnej dobe? O policajtoch? O mafiánoch? O všetkom z toho... a v konečnom efekte o ničom. Nervózne a neskúsene behá od jedného bodu k druhému, pri každom sa na chvíľku zastaví, ale nestačí to. Škoda, dosť som sa na to tešil. ()

Patriot.X 

všechny recenze uživatele

Dokument těžící z atraktivity tématu. Připadalo mi, že Helena Káhnová je tam trochu na vedlejší koleji. Působilo to na mě spíše jako dokument o Petře Nesvačilové zpovídající účastníky případu Berdychova gangu. Helena Káhnová a Tomáš Gregor, kteří za rozbití Berdychova gangu dostali zdrcující odměnu 10 000kč, by si za svoji statečně vybojovanou a vítěznou bitvu ve válce se zločinem rozhodně zasloužili lepší dokument. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama