Reklama

Reklama

Tajnosti slavných obrazů - Série 3 (2016) (série)


Sandro Boticelli (S03E05)

(epizoda)
  • Francie Le Printemps -1482 - Sandro Botticelli (více)
Francie, 2016, 26 min

Tvůrci:

Yves Nilly

Obsahy(1)

Smyslná malba jara, harmonie krásy... Florencie v roce 1480. Patnácté století bývá v Itálii nazýváno Quattrocento. Právě tehdy se zrodila myšlenka renesance, předznamenávající odklon od středověku a počátek moderní doby. Florencie byla jeho středobodem. Stačilo vyslovit jméno tohoto města, a lidem se zrychlil tep, cítili závrať. Stejně jako Stendhal, vnímali „toto výjimečné místo, v němž se snoubí vášeň s nebeskými pocity vyvolanými krásným uměním.“ (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vidieť Boticelliho je zážitok. Mala som to šťastie, že sprievodca akejsi zahraničnej skupiny v Galérii Uffizi farbisto v angličitine opisoval obraz a ja som si to vypočula. Je obdivuhodné, aký mali maliari v tej dobe cit pre farby, kompozíciu a schopnosť spojiť toľko myšlienok. Až dodnes hádame, či obrazy ukrývajú mystické, mýtické, či dokonca politické alegórie. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Primavera je obraz, který mě naživo ( naprosto nečekaně) okouzlil navždy. Žádná reprodukce, ani fotografie nedokáže přiblížit krásu, kterou toto překrásné dílo v sobě má. Soudkovo barvy jsem si zamilovala v němém úžasu a až se zase někdy vypravím do Florencie, musím ho vidět znovu. Prostě nejvíc. Jistě chápete, jak moc mě díl o mé srdcovce potěšil. :) ()

allegria 

všechny recenze uživatele

Boticelli mě okouzluje od mého mládí, kdy jsem poprvé spatřila reprodukci Primavery. Jen mě mrzí (a silně snižuje nejen požitek z filmu, ale i mé hodnocení) nedbalý český dabing. Snad by u takového Mistra stálo za to zopakovat si, jak se skloňují jména. Také bych byla vděčná za více detailů z umělcova života, než poslouchat popis politické situace té doby. ()

Reklama

Reklama