Reklama

Reklama

Wellington

(TV film)
  • Velká Británie Wellington: The Iron Duke Unmasked
Velká Británie, 2015, 59 min

Obsahy(1)

Porazil Napoleona, byl mizerným manželem a špatným otcem... Vévoda z Wellingtonu změnil svým vítězstvím nad Napoleonem u Waterloo v roce 1815 běh dějin, a stal se nejslavnějším Britem první poloviny devatenáctého století. Vítězství u Waterloo a Trafalgaru zajistilo Británii postavení první světové velmoci, které si udržela sto let. Wellingtonův ocelový pohled a dlouhá úzká čelist se staly po následující generace ztělesněním samotné podstaty britství. Margaret Thatcherová to řekla nadneseně: „Z Wellingtonova úžasného portrétu přímo vyzařuje odhodlání. Je to opravdový 'Železný vévoda'." Skuteční muži však nejsou ukuti ze železa. Sám Wellington to shrnul: „Mám zlomené srdce... po prohrané bitvě je druhým největším utrpením – vyhraná bitva." (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Zvláštní dokument, který mi ale vnuknul myšlenku na výborný historický velkofilm (Jákl my ass) o Iron Dukeovi (ano, tak by se ten film jmenoval, The Iron Duke, cool, isn't it?). Vévodu z Wellingtonu by hrál třeba Christian Bale, Napoleona, já nevím... Tom Hardy. A ta bitva u Waterloo by se zapsala zlatým písmem do dějin kinematografie. Natáčel by to Christopher Nolan, of course. A než by začaly závěrečné titulky, byl by tam ten jeho citát: "Mám zlomené srdce... po prohrané bitvě je druhým největším utrpením- vyhraná bitva", konec, zatmívačka, titulky, doprovodná hudba. Neznáte někdo číslo na Nolana? -.- ()

route60 

všechny recenze uživatele

Wellington sporná osoba kterou musí ale každý obdivovat vždyť kdo je bez chyb? a o tom je přece i sám život. Povedený životopisný dokument s výborným Ricardem E. Grantem, tento herec nezklame nikdy. ()

Reklama

Galerie (8)

Reklama

Reklama