Hodiny smrti

Hodiny smrti

Thriller / Krimi / Drama

USA, 2000, 95 min

Kevin Tenney

Inu zalehl jsem před přijímač televizního signálu do polopohotovostní polohy (to je taková, kdy si dáváte prostor k přepnutí strachujíce se dalšího nudného spektáklu). Takže co tady můžu kvitovat s povděkem? [Plus]: 1) Zajímavé hrátky s časem, kdy ve filmech nadmíru obvyklý moment titulku „před XY hodinami“ nahradili okénkovou kaskádou běhu času. 2) Na každou situaci je namotáno hned několik návratů do minulosti z pohledu všech (nebo alespoň některých) zúčastněných osob, kde mi ani nevadí to věčné mlžení a zaplétání osy děje. 3) Dva nebo tři překvapivé momenty a hlavně neutuchající snaha o originalitu toho jinak omletého a okoukaného typu příběhu. 4) Slušné napětí i náznak husté atmosféry, které taknějak dost sráží nudné a protivné dialogy. Ale to už je jako chtít na tržnici zaručeně originálního adidase. A co naopak zas musim puntičkářsky rozrejt? [Mínus]: 1) Nijaké obsazení. Nechci říct, že se na to nedá koukat po herecký stránce, ale tohle je prostě jen tupý převod role na obrazovku. 2) Pár momentů, kdy jsem si nad invencí autorů klepal na škebli mumlajíce: "člověče, co tohle má u všech čertů rohatejch být.“ 3) Sneslo by to nápaditější hudební doprovod, který je u thrillerů něco jako druhá ruka. Tohle je asi stejně akční, jako pohřeb převálcovanýho šneka v úzkém rodinném kruhu. 4) Do kamery to chtělo víc života a střihu by neuškodilo pár atraktivních přechodů mezi scénami. Pokud o to film vůbec kdy usiloval. [Závěr]: Jak jsem napsal na začátku, nic jsem neočekával, jen jsem doufal, aby to nebyla zas nějaká zpackaná hra na napětí. To se kupodivu nestalo a místo toho zavládlo takové částečné překvapení. Když si sečtete pro a proti, všechno se pěkně vynuluje a to hovoří o průměru. Lepší průměr na televizní obrazovce, horší v kontextu thrillerové branže. Mít tohle pár kvalitních herců a lepší režii (Kevinn Tenney to pojal dost těžkopádně a jde jen a jen o adaptaci scénáře, ani o gram nadváhy navíc), byl by to špičkovej thriller, takhle je to jen nápaditá televizní intrikařina.(14.3.2005)

Kriminální pojetí bylo vskutku zajímavé, ale připomínalo to spíše televizní produkci než nějaký hit. Bohužel pro mě je to jen další z mnoha dnešních filmových průměrů. 50%(16.4.2012)