Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Korejská válka, příběh bez konce. Seržant Zack, veterán z druhé světové války, je po šesti hodinách v zajetí osvobozen jihokorejským chlapcem. Osamoceně se vydávají na nebezpečnou dlouhou cestu do týlu fronty. Jejich společnost postupně rozšiřují další američtí vojáci, přeživší nepřátelskou ofenzívu. Zastaví se až v opuštěném buddhistickém chrámu. (dopitak)

(více)

Recenze (19)

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Na rok vzniku velice odvážné a velice nadčasové. Nebýt film nasládlý studiovostí, člověk by neřekl, že se jedná o tak starý snímek. Zvlášť, když se k tomu přičtou hrubé dialogy, rasismus, cynismus nebo hlášky stylu "chybí mu půl hlavy". Steel Helmet vytíná úsek o vojácích s rozmanitým charakterem na pozadí Korejské války, čili styl, který opakuje téměř každý lepší válečný film. Akce je zvládnutá skvěle a filmem je prostoupena přitažlivá syrová Fullerova režie. Sice bych od takovéto pecky čekal lepší hudbu, ale co ... Jinak jsem docela překvapen faktem, že Korejská hymna má stejnou melodii jako Auld Lang Syne. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

S filmami z kórejskej vojny príliš skúsenosť nemám. Tento by som ale príliš neodporučil. Tým hlavným prvkom je to, že to štúdiová záležitosť a kombinácia štúdia a a vojnového filmu príliš nejde dokopy, nie je to vierohodné a chýba tomu hĺbka exteriéru. Už od začiatku mi nesadol hlavný hrdina, ktorý okrem toho, že neustále hláškuje, cynizuje a komanduje pešiakov okolo seba, sám bojuje iba v nutných prípadoch. Cigara neustále v papuli, ako keby nebol iba obyčajný seržant, ale minimálne plukovník. Proste nesympaťák, ktorého neospravedlňuje ani trpká vojnová skusenosť. Do príchodu do budhistického chrámu s pompéznou sochou Budhu to aspoň nepostrádalo príbeh, po presunutí sa do chrámu príbeh i tempo ustáva a začína nudiť. Späť ho vytrháva až záverečná bojová akcia a tiež podarený odkaz v úplnom závere. Celkovo ale rozporuplné. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Rozpočet: $105,000. Tržby: více než 6 miliónů $.___ Seržant Zack je antihrdina. Je to taky jediný způsob, jak lze v tomhle korejském pekle přežít.___Syrový film, ze kterého místy prosvítá "horká jehla" i nizký rozpočet, Samuel Fuller ho totiž natočil za pouhých deset dní. - Don't you know how to tell the difference, Fat Paul? - No. - He's a South Korean when he's runnin' with ya... and he's a North Korean when he's runnin' after ya. ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Nebýt několika trefných poznámek o rasismu, ani by mě nenapadlo, že tohle je Fullerův film. Po technické stránce docela odbytý, hrané sekvence jsou v závěru sestříhány s nekvalitními archívními materiály. Je zaměnitelný s mnoha jinými válečnými snímky, od někoho kdo sám prošel obdobnou zkušeností bych logicky čekal mnohem víc. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

I přes úctu k rejžovi, i přes na svoji dobu jistě odvážný film (celkem drastické záběry, debata o rasismu u černého a japonského vojáka atd..) už dnes zub času film značně ohlodal. Samozřejmě fajnšmekři si tam své najdou už jen v dobovém vybavení (nebavíme-li se ovšem o severokorejském - já tomu ani nechci říkat tank..). Film si však nese všechny znaky filmů své doby a tím hlavním je minimum točených záběrů v exteriérech. pokud se tam nějaké objevují, tak jsou vloženy spíše z dobových válečných záznamů. Vše ostatní se točí ve studiu a je jedno zda jde o pahorek, les či budhistickou pagodu. Zejména v lese je pak slyšet ozvěna hlasů ve studiu a dunění podlah pod bagančaty. Pozorovatelna na vrcholu pagody, kdy vojáci dalekohledy hledí na blízkou sotva metr vzdálenou zeď (jakoby do prostoru) jsou spíše úsměvné a skutečně tam chyběl už jen jejich stín na té zdi... Závěrečná bitka byla dost kapslíková, nejlepší bylo jak jeden z amerických vojáků proběhl před pálící padesátkou aniž by mu to uťalo nohy a také se na stranu Amíků v záběrech záhadně přidal maxim.. :-). Rozhovor Zacka s vojákem při plném boji, kdy jeden střílel z padesátky (o rachotu nemluvě) ,,co bude dělat po válce'' mi také nepřišel k dané situaci vůbec uvěřitelný. Zkrátka a dobře, film zcela jistě kultovním ve své době asi byl. Fuller jej chtěl udělat jako poctu všem vojákům, kteří si ,,vyžrali'' zrovna období, kdy svět se chtěl navzájem rvát. Chápal jsem toho utahanýho seržu, kterej zázrakem přežil popravu a kterej se z toho vlastně ani moc neradoval, protože takových štací jej ještě čekalo bezpočet na té dlouhé a únavné cestě korejským válčištěm. Musím však hodnotit objektivně a proto dávám jen za tři modlitby napsané na papír. * * * ()

Galerie (1)

Zajímavosti (6)

  • V jedné z prvních scén se postava desátníka Thomsona (James Edwards) představí jako veterán z druhé světové války, který sloužil u 16. pěchotního pluku první divize. Tak se jmenovala jednotka, kde sloužil během válečných let režisér Samuel Fuller. (MadBigMax)
  • Samuel Fuller byl kvůli scénáři k filmu v době americké histerie z komunismu obviněn z neamerického postoje. Údajně jej vyšetřovala FBI. (J.A.K.)
  • Film se začal natáčet šest měsíců po vypuknutí války v Koreji a díky tomu, že byl natočený za pouhých deset dní, se tak stal prvním válečným filmem zabývajícím se touto válkou. (MadBigMax)

Reklama

Reklama