Reklama

Reklama

Mezi Calais a Doverem

(festivalový název)
  • Francie Entre Calais et Douvres (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní
Francie, 1897, 1 min

Obsahy(1)

Na trajektu z Calais do Doveru zastihuje cestující nepřízeň počasí. Kamera kymácející se z jedné strany na druhou vytváří iluzi rozbouřeného moře, jež zmítá lodí. (Renesco)

Recenze (10)

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Nejlepší by bylo, kdyby kamera hned v první vteřině spadla do moře, protože pouhá minuta této podívané byla doslova k nevydržení. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Georges Méliès pochopil, že rozhoupat kameru je jednodušší, než rozhoupat loď, a tímto jednoduchým trikem vytvořil iluzi pocitu plavby na lodi po moři mezi francouzským Calais a anglickým Doverem. Výsledek asi nikomu mořskou nemoc nepřivodí, o jeho zábavnosti lze rovněž s úspěchem pochybovat, ale je třeba ocenit Mélièsovu snahu prošlapat budoucím filmařům cestu k dokonalejšímu oklamání diváka. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Celá loď sestává z laciné rozpadající se levně vyrobené zdi, která má představovat kapitánský můstek. Kamera se kymácí, takže to vypadá, že se kymácí cestující. V kulise rozpadající se směšné dveře. Je to historicky cenné, protože to dokumentuje počátky dokumentárního filmu. Na FAMU tomu říkají fabulovaný dokument. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Tak trochu divadelní inscenování kymácející se lodi, ale trochu už i groteska s legračním pánem, co nakonec spadne do díry. Meliés byl skutečným průkopníkem žánrů. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Mezi Calais a Doverem pluje loď, která se kolébá a její cestující též. Jeden z nich se sice odváží dát si čaj, ale během jeho konzumace se skoro ani nenapije a nakonec skončí v podpalubí. Oceňuji nejen kolébající se palubu, ale i spršky vody, co tam lítají ze strany. ()

Reklama

Reklama