Reklama

Reklama

Kincsem - sázka na pomstu

  • Česko Kincsem (více)
Trailer 2
Maďarsko, 2017, 121 min (Alternativní 118 min)

Režie:

Gábor Herendi

Hrají:

Ervin Nagy, Andrea Petrik, Tibor Gáspár, József Gyabronka, Tamás Keresztes, Ernő Fekete, Péter Scherer, Zoltán Rátóti, Lehel Kovács, Zalán Makranczi (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Pomsta, láska, sláva... Ernő Blaskovich, syn aristokrata a trenéra koní, ztratil všechno po maďarské revoluci v roce 1848. Jeho nesmyslnému a sebezničujícímu životu dává smysl jedinečný kůň Kincsem. Dostane šanci získat všechno zpět... Otec Ernő Blaskoviche, Sandor, aristokrat a trenér koní, byl popraven bývalým kamarádem ve zbrani, hrabětem Otto von Oettingenem (Tibor Gáspár) po neúspěšném spiknutí. Blaskovichův osiřelý syn Ernő je zbaven svého jmění a je vyhoštěn z rodinného paláce. Majetek připadl von Oettingenovi jako oficiální odměna za služby císaři. Po více než dvaceti letech je Ernő (Ervin Nagy) playboy obletovaný ženami, navštěvuje nejlepší budapešťské nevěstince a operní domy, baví se častými souboji, a přesto zůstává zlomen. Živí se tím, že kupuje a sází na dostihové koně, ale obvykle ztrácí víc, než vyhraje. Ernőův zájem vzbudí setkání s temperamentní dcerou von Oettingena Klarou (Andrea Petrik), ona ho však opakovaně odmítá pro jeho skandální pověst. Daruje mu ale úžasnou a nezkrotnou klisnu jménem Kincsem. Ernő se věnuje jejímu výcviku a chce z ní udělat světového šampióna. Má šanci nejen vylepšit svou finanční situaci, ale také připravit opožděnou pomstu von Oettingenovi a získat zpět svůj majetek. Jeho nejnebezpečnějším soupeřem je však láska… (JOJ Cinema)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (56)

Razzor_82 

všechny recenze uživatele

"Ten kůň je učiněný zázrak."  Čekal jsem historický příběh s poctou pro Kincsem. Klisna by si zasloužila větší prostor na cestě za slávou. Třeba výcvik se mi zdál hodně okrajový.  Otravné jsou špinavé intriky šlechty. Na výpravě Maďaři nešetřily a je tady znát velmi štědrý rozpočet. Celkově snímek působí jako romantická pohádka s kouzelným koněm. 6/10 ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Každý forint bolo v tom filme cítiť. Maďarský Matthew McConaughey v historickom filme s reálnymi udalosťami. Po madarskej revolúcií to veru šľachtici, ktorý tak nejak stáli na opačnej strane veru nemali ľahké. Zobrali im majetky, erby, panstvá, všetko. Celé to však zastrešuje ústredný príbeh s koňmi. S dostihovými koňmi. Kto by povedal, že v devätnástom storočí boli dostihy tak populárne a točili sa tam veľké love už vtedy. Tak nejak sa to tam preplieta s láskou, nenávisťou, pomstou a neľútostnými súbojmi na ovále. Ani tu sa však nevyhneme otrepanému klišé, milostným trojuholníkom a občasnému súboju. Film je akože celkom dobre vystavaný. Postavy bavia, ústredná dvoja má hĺbku, chémia medzi nimi funguje. Tá sa niečo dozvedieť aj z histórie, kostýmy a výprava skvelé. Dialógy občas škriabu, niekedy je aj konanie postáv nelogické, hlavne v závere. Avšak už dlho som nevidel dobrý, prizvukujem maďarský, historický film, s príbehom a peknými súbojmi ešte krajších koníkov. Objektívne silné tri, ale viď predchádzajúca veta. 4 z 5 ()

Reklama

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Nevzpomínám si, že bych kdy viděl čistě maďarský film (rodina Smolíkova byla seriál, a navíc animovaný), ale je vidět, že je na tom maďarská kinematografie mnohem líp než česká... Film je moc hezký, zvláště záběry na běžící koně, příběh zajímavý, dobové kostýmy lehce střihnuté steampunkem, herci sympatičtí - takže rozhodně dobrý a milý film - mile překvapil...80% ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

No a čo, že Maďari do titulnej postavy obsadili v súčasnosti asi ich najfešnejšieho herca (Ervin Nagy), ktorý má so skutočným Ernő Blaskovichom pramálo spoločného (snáď iba meno a koňa). No a čo, že kostymérom dovolili príliš popustiť uzdu svojej fantázii. No a čo, že celý príbeh je len romantickou fikciou. No a čo, že je to najdrahší maďarský film všetkých čias. No a čo, že niekedy som mala pocit, že tvorcovia na niečom frčali, keď to točili. Jednoducho viem že v tomto filme sa nachádza toho veľa čo mu možno vyčítať, no na druhej strane mi počas celej doby sledovania bolo jasné, že sa autori nebrali príliš vážne a tak som to nerobila ani ja a čuduj sa svete, film o skutočnom koníkovi menom Kincsem (Zlatíčko, či Pokladík?), ktorý vyhral všetko čo mohol, ma vo výsledku neskutočne bavil. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Maďaři se plácli přes kapsu a natočili velkolepou pohádku o svém zázračném koni. Film je přímo esencí maďarských stereotypů, takže tu máme šohaje sošného, kterému padají do náruče všechny ženy – od děvek, přes bordelmamá až po šlechtičny. Taky se zde vyskytuje hrdá vznešená dáma, souboje, čardáše, boj za svobodu, sebevražda, červené víno, koně cválající krajinou…  Popravdě, už mi tam chyběl jen guláš a termální lázně, aby byl obrázek Maďarska úplný. _____ Příběh o klisně Kincsem sice má několik opor v realitě (načetla jsem si to) – jako je kočičí souputník, jméno vlastníka a zejména neskutečná vítězná bilance dostihů, jinak jde však skutečně o pohádku. Autoři to příliš nezastírají, viz modernizované tance či kostýmy, které by v tehdejší době vynesly nositelům leda tak internaci v blázinci. Nebohý Franz Josef to nepěkně schytal, protože ve skutečnosti byl naopak klisniným fanouškem a ne, že by ji vnímal jako symbol odporu Maďarů vůči vídeňské vládě – což je ústřední a trochu legrační myšlenka filmu. Těžko věřit, že by císař z Vídně dojížděl na každý dostih a pak zklamaně sledoval, jak se Rakousko-Uhersko hroutí, protože opět vítězí maďarský podceňovaný kůň. ____ Když přistoupíte na pravidla hry, můžete se místy u této fantasmagorické podívané bavit. Vadilo mi však hnusné zacházení hrdiny se zvířaty a ke konci už se to vleklo, film je fakt dost dlouhý. ____ Osobně bych dala přednost, kdyby o Kincsem natočili film více odpovídající historii, ale konec konců, byla maďarský kůň a jim se to líbí takhle. SHRNUTÍ: Jak za pomoci dostihového koně rozbourat Rakousko-Uhersko. ()

Galerie (141)

Zajímavosti (3)

  • Jedná se o doposud nejdražší maďarský film. Rozpočet filmu činil 10,5 milionů amerických dolarů. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 14. března 2017 v Budapešti. (ČSFD)
  • „Kincsem“ má být kobyla, ale v některých záběrech museli filmaři použít hřebce. (ČSFD)

Reklama

Reklama