Reklama

Reklama

Nankou in 1937

Obsahy(1)

Film je životopisným filmom o hrdinstve plukovníka Luo Fanggui, veliteľa 529. pluku 265. brigády 89. divízie XIII. zboru armády Chiang-Kai-scheka. Vo filme je to plukovník Long, ktorý patril medzi najväčších hrdinov v bitke u Nankou v auguste roku 1937. Na jeho osude a osudoch jeho vojakov sa dozvieme o brutalite japonských vojakov, ale aj o hrdinstve čínskych vojakov pri obrane Veľkého Čínskeho múru. (Volodimir2)

(více)

Recenze (2)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Válečný snímek vyprávějící příběh čínských vojáků bránící svou zem a houževnatě bojující u Velké zdi proti japonské armádě okupující Nankou v roce 1937. Film vznikl u příležitosti 70. výročí vítězství antifašismu na základě skutečné historické bitvy u Nankou. Natáčelo se na původním místě a bylo použito velké množství originálních válečných relikvií. Bitva byla zahájena 8. srpna 1937 a skončila 26. srpna. A bitva to byla ohromná. Snímek tak poukazuje na hrdinské činy čínských vojáků, kterým velel kapitán Long Fei, při obraně země a ochranu Velké zdi, jak se v Číně vojensky říká, masem a krví. Čínské nové generaci tímto propagandisticky připomenout nezlomného bojového ducha, kterého by si v zájmu své země měli držet. Z filmu tak vyvěrá plný patriotismus, což je zase nadruhou stranu zcela přirozené. Jak už to většinou bývá, v příběhu nechybí ani romance, což má za cíl poukázat na zamilovaného mladíka odhodlaného bojovat proti Japoncům poté, co Japonci zmasakrovali rodinu své dívky. Válečné scény jsou ucházející a hlavní agitační myšlenka přijatelná. Jen to dost skřípě ve scénáři. Vývoj děje se dost zadrhává, emoční scény moc nefungují a bojový duch, vlivem čínské kultury, pro nás moc přesvědčivý není. Každopádně se jedná o další čínský filmový zářez ve válečném žánru připomínající jednu čínskou historickou událost, o které my jinak nemáme ani potuchy. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Bitka u NanKou bola operáciou Chabaru Sakusen (pre Japoncov) a operáciou Nankou Zhanvi (pre čínskych vojakov) a uskutočnila sa od augusta roku 1937 po bitke pri Beipong-Tianjin (25.-31.7.1937 bitka o Peking, skončila japonským víťazstvom). Bola najväčšou bitkou 2. svetovej vojny na Čínskom území, čo sa týka rozlohy. Prebiehala na území veľkom 700 km2 , na severozápade od Beipongu ku hranici medzi provinciami Hebei a Chamar. Na jednej strane Japonsko pod velením generála Suzuki a posilnené Mongolskou armádou princa Teh Wanga (neskôr sa stal miestodržiteľom na obsadenom Čínskom území) a na druhej strane Čínska armáda pod velením Chiang-Kai-scheka (Čankajšek). Boje trvali od 8.8.1937 do 4.9.1937. V skutočnosti išlo o dve bitky: Bitka u NanKou a bitka pri Veľkom múre. V bojoch u NanKou čínski vojaci preukázali hrdinstvo proti najtvrdšiemu nepriateľovi a platili krvou. Straty čínskej armády boli 33 tisíc mužov a Japonska 15 tisíc. Ale japonský útok bol odrazený a tak plán Japoncov dobyť celú Činu za 3 mesiace sa nestal reálnym. Začiatok 2. svetovej vojne je datovaný v Európe 1.9.1939 napadnutím Poľska. Skutočný začiatok 2. svetovej vojny je však 7.7.1937 kedy Japonská armáda napadla Čínu po incidente na moste Marco Pola. Filmový plukovník Long sa v skutočnosti volal plukovník Luo Fanggui a velil 529. pluku 265. brigády, 89. divízie, XIII. zboru Čínskej armády. On osobne niekoľkokrát viedol svojich vojakov v boji muža proti mužovi. Jeho osud sa naplnil o rok neskôr v bitke u Taierzhuangu 1938 a posmrtne bol povýšený na generálmajora. Ďalšie pokračujúce boje v severnej Číne si môžeme pozrieť vo filmoch: Boje o pohorie Taihang (2005), Obranci (2017), Boje Dlhého presunu, 1. až 4. diel, 1. Bitka u rieky XiangJiang (2016), 2. Prekročenie rieky Wujiang (2015), 3. 96 hodín života a smrti (2016), 4. Vojaci - Bitka na rieke Dadu (2016), Čínska žena (2017), Čínska vdova (2017), Káhirská deklarácia (2015) a v ďalších. ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama