Reklama

Reklama

Severní Bretaň, pokladnice tradic

(TV film)
  • Francie Bretagne Nord
Francie, 2013, 52 min

Obsahy(1)

Vydejme se do země galského kohouta za nevšedními půvaby jejího západního výběžku. Bretaň, to jsou dávné pověsti a legendy, atmosféra nabitá energií a k tomu charakteristický zvuk burácejícího přílivu. Její kouzlo uchvacuje pomalu, ale hluboce a navždy. Sever Bretaně je obydlen už po tisíciletí. Svědčí o tom menhiry, které jako by vystoupily přímo z prehistorie. Bretaňské historické dědictví nese trvalé stopy několika civilizací. Bohaté zdroje, které poskytuje moře, stejně jako některé kulinářské speciality, se staly výkladní skříní bretaňského umu a dovedností. Zvláště silnou identitu dodávají Bretani zpěv a hudba. I když jsou přístupní vnějším vlivům, zachovávají si obyvatelé lidové tradice ve výjimečně živoucí podobě. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

GeusX 

všechny recenze uživatele

Dokument, který Bretaň představuje takřka z gruntu, ve své rozsáhlosti a rozmanitosti, od hospodářství, přes krajinu po kulturu. Je to sled mnoha krásných obrazů doprovozených studiovým, neemotivním až výukovým komentářem. Dokument se pokouší obsáhnout a představit velkou část tohoto krásného kraje. Není to jen zastavení na dvou, třech místech, jako ve většině dokumentech. Z toho však vyplývá i hlavní negativum, jak jsem ho vnímal. Některá krásná místa jsou jen zmíněna či dostanou prostor pouze pár krátkých okamžiků a hudební podkres se mění skoro stejně rychle a často. Chyběly mi titulky, abych si názvy zajímavých míst mohl snadněji vyhledat neb na první poslech se hůře z francouzské výslovnosti převede do psané podoby a následně vyhledá na mapě :) Bretaň je kraj, který dýchá romantickým středověkem na každém kroku. Z osobní zkušenosti doporučuji jako dovolenkovou poznávací destinaci. Pozn.: Pokračování vysílané v ČT je nazváno "Jižní Bretaň a její odkryté půvaby". ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Líbila se mi ukázka bretaňských tanců a letecké záběry. Zajímalo by mě jak to mají s vymíráním , nakolik hrdí Francouzi nahradili svou kulturu africkou a arabskou a jestli se je tradičně snažili kulturně asimilovat. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Bretaň je bezpochyby nádherná část Francie. Byla nám představena nejen pomocí tradic, ale též historických památek, gastronomie, přírody a také neobvyklého sportu. Pravdou ale je, že na mě dokument působil jako jedna epizoda Cestománie (například). Celá Bretaň letem světem a hlavně spěchem. Stopáž asi holt měla své limity. Že by mě ale dokument nenalákal strávit v této části dovolenou se říct nedá. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama