Reklama

Reklama

Národní klenoty - Série 2 (2017) (série)


Velké Losiny - Nezdolná papírna (S02E11)

(epizoda)

Obsahy(1)

Velké Losiny ležící v malebném údolí řeky Desné jsou jedním z nejnavštěvovanějších míst jesenického podhůří. Nachází se zde také mimořádně cenná kulturní památka, kterou je velkolosinská ruční papírna. Byla založena na zdejším panství moravského rodu pánů ze Žerotína na sklonku 16. století. Papírenská manufaktura byla vybudována v místech bývalého obilního mlýna a výrobu zahájila někdy v letech 1591–1596. Během staletí se v držení papírny vystřídala celá řada papírnických rodin a mistrů a do historie papírny se promítly i zdejší nechvalně známé čarodějnické a inkviziční procesy poslední čtvrtiny 17. století, anebo později v polovině 19. století rozmach průmyslové výroby, který pro mnoho malých manufaktur představoval zánik. Velkolosinská papírna však překonala všechny změny vlastníků i dobových trendů a luxusní ruční papír se zde vyrábí dodnes. Čtyřsetletá kontinuita tradiční ruční papírenské výroby nemá v oblasti střední Evropy obdoby a v roce 2001 byla papírna prohlášena za Národní kulturní památku. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Langustavson 

všechny recenze uživatele

Další ze skvělých dílů tohoto seriálu. Nádherné záběry, nádherné zpracování a příjemný hlas pana Táborského. Navíc Velké Losiny mám hodně blízko, takže o to více si toho cením. Rád bych dal plný počet, ale bohužel zmínka o tom, že Losiny jsou v Čechách, to celé pokazila a jakožto hrdému Moravákovi mi to zkrátka nemohlo uniknout. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Znovu se zopakuji, ale tyhle díly, kde se jen nekocháme krásou památek, nýbrž jsou zaměřeny na krásu důležitých řemesel a výrobních postupů minulosti, jako třeba výroba piva či papíru - jsou prostě lepší. Mirek Táborský je jako průvodce úplný bůh. Úplně skvěle na mě přenáší takové skoro až dětinské nadšení pro věc. Zřejmě se kolem tohoto dokumentu motají i kvalitní historikové, protože kolikrát vytáhne z análů nesmírně zajímavé informace. [85 %] ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama