Reklama

Reklama

Pražská korunovace Karla IV.

(TV film)
Dokumentární / Historický / Krátkometrážní
Česko, 2017, 26 min

Režie:

David Slabý

Obsahy(1)

Vznešený lesk korunovace Karla IV. po téměř sedmi stech letech znovu rozzářil Pražský hrad. Dobová rekonstrukce korunovačního obřadu, připravená Univerzitou Karlovou a občanskými spolky živé historie. Počátek září roku 1347 byl pro Prahu naprosto výjimečný. Lesk chystané královské korunovace přilákal panstvo, měšťany i prosté zvědavce z celého království i z ciziny. Obchodníci se radovali ze zvýšených zisků a návštěvníci se těšili na korunovační průvody i veřejnou slavnost. Pro prostého středověkého člověka to byla jedna z mála příležitostí zahlédnout nového českého krále Karla IV. na vlastní oči. Po téměř sedmi stech letech se v roce 2016 členové občanských spolků živé historie rozhodli ve spolupráci s Karlovou univerzitou dění těch dnů co nejvěrněji rekonstruovat. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

Vzdělávací příjemný historický dokument. K panu Roytovi jsem chodil na přednášky a vážím si ho. ()

Reklama

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Musím dodat pár doplňujících faktů : 1) díky pomazání a oblečení do dalmatiky - liturgického roucha jáhnů získávali panovníci (nejen čeští králové) duchovní pravomoci vyhrazené v západní , tj.katolické církvi duchovním s vyšším svěcením. To jest nejen biskupům + arcibiskupům (vč.papežů) a kněžím, ale i jáhnům. Nejdůležitější byla duchovní pravomoc oddávat, to jest z moci duchovní schválit a potvrdit svátost manželství, kterou si navzájem udělovali /a dodnes udělují/ ženich a nevěsta. 2) Karel IV. přijal svoje jméno až ve Francii při biřmování, původně se jmenoval Václav (podle sv.Václava a podle svého strýce Václava III. a dědečka Václava II.Bohatého-z matčiny strany). Jméno Carolus, francouzsky Charles měl po svém strýci z otcovy strany. Tím byl francouzský král Karel IV.Krásný - jeho žena Marie Lucemburská byla sestra jeho otce, č.krále Jana Lucembur. 3) Svatováclavská koruna byla - dle odborných historických zjištění - na příkaz Karla IV. vyrobena z drahokamů, polodrahokamů (možná i zlata) ze starších korun jeho přemyslovských královských předků. Je na ní latinský nápis HIC EST SPINA CORONA DOMINI , to je : Zde je trn z koruny Páně. Ten byl v malé schránce z modrého skla ve zlatém křížku na vrcholu koruny. Během staletí se rozpadl - trn je dřevo, čili materiál podléhající rozpadu, byť trvá několik století. Od vzniku koruny uběhlo v r. 2016 670 let ... . A taky se slavilo 700 let od Karlova narození (květen 1316) + 670 let od doby jeho zvolení římsko-německým králem (červenec 1346) a nástupu na český trůn (konec srpna 1346, jeho otec Jan Lucemburský padl v bitvě u Kresčaku-Crécy, Karel byl v této bitvě vážně raněný, přesto se rychle uzdravil).  /// Organizátorem rekonstrukce korunov.obřadu byla agentura Regii Caroli Regis - Dvořané krále Karla. Dále se na ní podíleli (vedle Arcibiskupství pražského) také : Doba Karlova, spolek pro historic.vojenství a živou historii, římskokatolic.farnost P.Marie Sněžné v Praze, Králov.kolegiátní kapitula sv.Petra a Pavla na Vyšehradě, římskokatolic.farnost u kostela Matky Boží před Týnem(na Staroměst.náměstí). Také Univerzita Karlova, Muzeum hl.m.Prahy, Obecní dům v Praze, Pražská mincovna, Ministerstvo kultury a Sokolnická společnost Falconia. Ale třeba i Jihomoravské muzeum ve Znojmě - záběry z rotundy sv. Kateřiny, muzeum ji má ve správě a je kousek od ní . ()

otík 

všechny recenze uživatele

No nevím. Nic jsem od dokumentu nečekal a vlastně ani jsem moc nedostal. Jakási partička REGII CAROLI REGIS - Dvořané krále Karla si ve Svatovítské katedrále natočí hraný dokument o tom, jak se korunoval Karel IV. za českého krále (akce se jmenovala Korunovační slavnosti - rekonstrukce korunovace Karla IV. českým králem), pak se projedou Prahou na Havelské náměstí a tam slaví korunovaci v duchu historických oslav. Pro zúčastněné jistě silný zážitek, pro diváka v televizi spíše neuchopitelné ztvárnění. Zaujmou aspoň odborné informace historiků Jana Royta (historik na Karlově univerzitě v Praze) a Jiřího Kuthana, historika tamtéž. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama