Reklama

Reklama

Timošenko

(TV film)

Obsahy(1)

Neobyčejný příběh tajemného partyzána, který u nás prožil těžká období 20. století, včetně masakru v Ploštině 19. dubna 1945. Do dějepisu se Timošenko nedostal, ale ve vzpomínkách pamětníků je zapsán v dobrém. Během války unikl z Brém a prošel Osvětimí. Prostý venkovan z východu Evropy zakončil válku jako partyzán na Valašsku. Pak zůstal v Československu, našel si tu ženu, práci a získal identitu pod jménem Timofej Simulenko. Po převratu v roce 1948 se zapojil do protikomunistického odboje a aniž by něco zásadního podnikl, byl obviněn z protistátní činnosti a odsouzen k trestu smrti. Jelikož si nikdo nedovolil popravit sovětského partyzána, jeho trest byl snížen na doživotí. Díky vzpurnosti se mu vyhnuly amnestie, z vězení ho nakonec dostala až nevyléčitelná duševní choroba. Poslední roky svého života trávil sice na svobodě, ale v blázinci. Zemřel v roce 1981. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

mira007 

všechny recenze uživatele

Povídání o partizánech na pozadí příběhu jednoho partizána Timošenka - jeden vypravěč, jen pár pamětníků jinak pár fotografií. Hrozně chudé, ale celkem obohacující informativně, ikdyž to je na úrovni rozhlasového vysílání a ne televizního dokumentu. Info o vývoji partizánů po válce hodně přínosné. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Dobrý dokument a fascinující příběh... Neuvěřitelně tvrdý nezlomný a statečný chlapík...no eto puc... ()

Reklama

Ampi 

všechny recenze uživatele

Některé osudy by snad nedokázal napsat ani nejlepší scénárista. A toto je jeden z nich. Timošenko alias Timotej Simulenko si toho za druhé světové války a po ní prožil hodně. Minimálně dařilo utíkat, ale ne jako Forrestovi Gumpovi. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama