Reklama

Reklama

Úžasná věda: Fakta

(TV film)
  • Česko Radost z dat (více)
Velká Británie, 2016, 50 min

Obsahy(1)

Hannah Fry je matematička, pro kterou se krása údajů skrývá v řadě vzorků, jež v nich nacházíme. Ve funkci hi-tech guru nám tato mladá žena pomůže pochopit, co to vlastně údaj je, jak se k němu můžeme dostat, jak jej můžeme skladovat, sdílet a interpretovat. V aktuální epizodě se seznámíme s inženýry datové epochy, o kterých většina z nás dosud vůbec neslyšela, přestože právě jim můžeme vděčit za technologickou a filozofickou revoluci. Naše expertka zjistí, jakou roli hrají data v moderním světě, v němž žijeme, a jak ovlivňují vztah člověka a elektronických zařízení, jež má k dispozici. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Žijeme v tzv. informační společnosti a již ne v průmyslové. Jak říkal Václav Cílek na jedné přednášce , 99% informací se pouze reprodukuje a jen malé množství jsou úplné nové. Proto jsme těmito lacinými daty zaplaveni a neumíme vybrat, která jsou pro náš život důležitá. K tomu ještě jak na jedné přednášce říkal psychiatr Hoschl , lidská řeč slouží k "šimrání" a "drbání", ne k předávání informací. Kdybychom spolu mluvili, jen když si chceme předat druhým data, bylo by stálé ticho. Věta "to je dnes hezky" znamená "nic proti tobě nemám". Dokument je spolu s dalšími ke shlédnutí zde (příští rok zase jiné dokumenty ) https://online.watchandknow.cz ()

subic 

všechny recenze uživatele

No tahle zrzavá holka mě provedla fakty o tom, jak vlastně vznikly počítačové techniky a technologie a co to vlastně jsou ta data, o kterých dnes běžně mluvíme a slyšíme to ze všech stran, z čehož jsem absolutně mimo mísu, protože jsem pouhý uživatel. Takže jsem se už někde v půlce ztratil. ALE na druhou stranu nevybavuju si jiný dokument na tohle téma. Třeba někdy příště to pochopím víc. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tu spomínaná "pohledná vyprávěčka" je typická nepigmentózna Angličanka s neforemnou postavou, oproti ktorej naše päťdesiatničky z fabriky vyzerajú ako kočky prvej triedy. Ale krása je evidentne vecou vkusu. Hannah Fry nám tu rieši teóriu hier, ako blafovať na pokri, ako v živote získať viac pomocou matematiky. Veľa racionálnych informácií, ktoré málokto z nás v živote použije, ale je to občasne aj zaujímavé. Ide o hodnotenie situácií, aká je pravdepodobnosť, že sa stanú a podľa toho sa správať. Lenže človek je nielen bytosť rozumu, ale aj citu, emócií, a preto to nebude nikdy celoplošne fungovať. ()

cepice 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavé, jasně vysvetlene, doplněné pohlédnou vypravěčkou. Big data jsou hlavním bodem soucasnosti ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama