Reklama

Reklama

České zázraky - Série 2 (2021) (série)


Frajer, který vymýtil pravé neštovice (S02E01)

(epizoda)
Česko, 2021, 26 min

Režie:

Roman Motyčka

Obsahy(1)

Zlikvidoval smrtelnou infekci. Zatímco ve světě sklízel uznání, doma mu házeli klacky pod nohy... Pravé neštovice jen během 20. století zahubily 300 – 500 miliónů lidí. Ještě v roce 1967 onemocnělo 15 miliónů lidí a 2 milióny jich zemřely. Poslední známý případ této prudce nakažlivé nemoci byl zaznamenán v roce 1977. Účinnou a originální koncepci vymýcení neštovic vypracoval český epidemiolog Karel Raška. Místo nákladného plošného očkování navrhl soustředit se na jednotlivá ohniska nákazy a tam zasáhnout s maximální důsledností. Přes všechny medicínské úspěchy byl z epidemiologického ústavu odstaven. V roce 1968 se totiž postavil proti vpádu ruských vojsk do Československa. Díky Karlu Raškovi se výrazně zlepšila a stabilizovala celková epidemiologická situace v Československu včetně spalniček. Při likvidaci infekcí se dodnes postupuje podle konceptu, který vyvinul. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Máme i skutečné osobnosti. Primulova předchůdce. A mnoho dalších. Na dálku je poznáte podle skromnosti a nenápadnosti. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Karel Raška je kapacita, ktorý riešil skutočné epidémie s úmrtnosťou aj 20%. A vyriešil ich. U nás "pandémiu" s úmrtnosťou hlboko pod 1% riešil plagiátor, šaman a hygienik, čo zjedol skriňu. A ani to nezvládli. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama