Reklama

Reklama

Synkopy 61

(koncert)
Hudební / Dokumentární
Česko, 2016, 57 min

Obsahy(1)

Jubilejní koncert k 55. výročí legendární kapely. Brněnská skupina působící s přestávkou v devadesátých letech od roku 1960. Skupinu založil kytarista Petr Směja ve svých čtrnácti. Dále v ní hráli bubeník Jiří Rybář, Pavel Pokorný – v té době houslista a Jan Čarvaš, kontrabasista (od r. 1961) spolu hráli až do sezony 1980/81, kdy skupinu opustili Čarvaš a pak Směja, zbylí členové jen pozměnili název a pokračovali dál. Skupinu pojmenovali Synkopy a každým rokem měnili vročení za názvem (Synkopy 62, 63...). Zpočátku hráli běžné populární a taneční hity, v roce 1964 však začali hrát big beat. Obsazení kapely se v šedesátých letech několikrát změnilo. V roce 1966 Synkopy vystupovaly několikrát v Polsku, na festivalu v Glivicích úspěšně porazily dalších 17 kapel a získaly 1. cenu Gliwicki X, nejspíš díky své tehdy aktuální tvorbě.

Kolem roku 1975 byla jejich tvorba ovlivněna krátce hardrockem, následně vzniklo v 80. letech několik art–rockových projektů jako například Sluneční hodiny. Jako profesionální skupina se Synkopy rozpadly v roce 1990, v roce 1995 následoval comeback a návrat k původnímu názvu kapely Synkopy 61 a také k původní sestavě, která v roce 2006 opět prošla obměnou k současnému složení: Petr Směja – sólová kytara/zpěv, Jan Korbička – klávesové nástroje/zpěv, Jiří Rybář – bicí/zpěv, Michal Polák – sólový zpěv, Pavel Pokorný – doprovodná kytara/housle/zpěv, Vilém Majtner – baskytara/zpěv. Jejich jedinečnou a časem ověřenou hudbu vám přinášíme prostřednictvím jubilejního koncertu k 55. výročí založení kapely. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Synkopy 61, se na rozdíl od svých vzorů, kluků z pláže (na koncert Beach Boys v Brně jsem utekl z povinné školní brigády ve Svratce), se sice nikdy nestali vládní kapelou (a to je možná dobře, nejspíš by museli zpívat při druhém nástupu na stolec Miloše Zemana), ale jak vidět, stále jim to šlape a zpívá, a ani ty písničky nic neztratily, jen ta doba všeobecného nadšení je definitivně v čudu - ovace velké, ale sotva už upřímné. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama