Reklama

Reklama

Vábení výšek

(festivalový název)
  • Slovensko Vábenie výšok (více)
Trailer
Slovensko, 2017, 105 min (Televizní verze: 2x53 min)

Obsahy(1)

Himaláje - najvyššie hory našej planéty. Pre niekoho len čísla v štatistike a miesto na mape. Pre iných náročné výzvy. Muž, ktorý stál ako prvý na Evereste, v tom má jasno: "Mierte vysoko, v ľahkom víťazstve je málo statočnosti." Víťazstvá a prehry však oddeľuje tenká čiara. Slovenské horolezectvo v 80. rokoch prežívalo na osemtisícových štítoch hviezdne hodiny. Niektoré z úspechov boli zaplatené životom. Dokumentárny film Vábenie výšok mapuje vývoj slovenského himalájskeho dobrodružstva od jeho počiatkov až po prelomové udalosti na Mount Evereste, ktoré vyvrcholili v tragické okamihy slovenského horolezectva. (ASFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (25)

Makky 

všechny recenze uživatele

Tento dokument je obrovská pocta československého himalájskeho horolezectva a jeho otca Ivana Gálfyho. Hodnotný, obsažný a miestami dokonca dramatický pohľad na rôzne expedície sedemdesiatych a osemdesiatych rokov. Osobne som o týchto výpravách doteraz nevedel a počúvať majstrov vo svojom remesle spomínať na svoje najlepšie roky bolo skvelým zážitkom. Najviac priestoru dostal pán Róbert Gálfy (syn Ivana Gálfyho), ktorý má neskutočne príjemný hlas a užil by som si to, hoci by čítal telefónny zoznam. ()

Polcas 

všechny recenze uživatele

Prvý diel je viac-menej pocta Ivanovi Gálfymu. S tým nemám najmenší problém ale po tom čo som si pozrel Everest, the Hard Way musím uznať, že diel druhý pôsobí chaoticky a neucelene. Človek sa začne strácať v tých expedíciách, menách, kto akú horu a kedy liezol. V Everest,the Hard Way som tento problém nemal, Navyše výpovede Fialu,Boningtona a ďalších lepšie ozrejmia čo sa tam vlastne stalo. ()

Reklama

Cedr 

všechny recenze uživatele

Zdaleka ne tak poutavé, ucelené a inspirativní jako podobně koncipované "České himalájské dobrodružství", ale jako portrét Ivana Gálfyho solidní. Jako svědectví o slovenském dobývání (nejen) osmitisícovek by to chtělo trochu víc rozvinout. Vyprávění "pamětníků" je však chytlavé a dává cenné svědectví o tom, že mnohdy nešlo "jen" o boj s horou a fyzickými schopnostmi, ale také mezi horolezci samotnými a v neposlední řadě pochopitelně i komunistickým aparátem. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument Pavola Barabáše, který s odstupem mapuje legendární himalájské výstupy z 80. let, kdy slovenští (českoslovenští) horolezci patřili speciálně při himaláských expedicích k nejlepším a nejúspěšnějším na světě. Spousta zajímavých vzpomínek (i těch méně známých) od přímých pamětníků, skvělé horské záběry i dechberoucí rozhovory. Vzpomínky na Ivana Gálfyho, který toho udělal pro himalájské expedice (tehdejší a vlastně i ty budoucí) tolik, co nikdo jiný. Zajímavé komentáře k tehdejším úspěšným i těm méně úspěšným výstupům. Je horolezeckou pravdou, že vylézt na vrchol je obtížné, ale je to (speciálně u nejvyšších vrcholů) jen ta menší polovina úspěchu, ta druhá, úspěšně se vrátit, bývá ještě nesnadnější a hranice mezi úspěchem a "neúspěchem" bývá někdy velice úzká. Navíc se říká, že "(pokořená) hora někdy nerada pouští zpátky". Velké úspěchy byly bohužel někdy zaplaceny i tragediemi. Po poslední čtyřnásobné tragedii při sestupu z Everestu (po úspěšném výstupu alpským stylem) byla (bohužel) další himalájská expediční dobrodružství i špičkové slovenské horolezectví na delší dobu dost destabilizovány. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[4,5*]     Skvelým spôsobom nakrútený dokument o prvých (česko)slovenských horolezcoch, ktorým sa darilo zdolávať himalájske osemtisícovky. Ťažko si viem predstaviť, že by to šlo nakrútiť lepšie a pútavejšie a to hovorím ako človek, ktorý sa o horolezectvo príliš nezaujíma. Zato turistiku milujem, a tak krásne zábery majestátnych hôr oceniť dokážem. Na dokreslenie celkového obrazu slúžia zaujímavé dobové dokumentárne prestrihy. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Zoltán Demján: "Stena, ktorú sme liezli – južná stena Lhotse – bola nedotknutá, nikto ju predtým nepreliezol. Ale Messner sa o to pokúšal. Vyhlásil, že je to problém roku 2000. Na jar 1984 mal Ivan toľko guráže, aj keď to Messner nazval problém roku 2000, on sa nezľakol." (Zdroj: K2 studio)
  • Ivan Fiala: "Okrem mnohých prednáškových ciest, som mal prednášku aj v Mníchove. Uvádzal ju Rudy Kellner slovami – keď sme sa dozvedeli, že Slováci idú na Nanga Parbat, uškŕňali sme sa - a čo tam idú robiť. Keď sme sa dozvedeli, že Slováci vystúpili na Nanga Parbat, bol to pre mňa taký šok, ako keby Kongo vystrelilo raketu na mesiac." (Zdroj: K2 studio)
  • Film bol prvýkrát premietaný, ešte pred oficiálnou premiérou dňa 30.09.2017 v Považskej Bystrici v rámci festivalu hôr a cestovania "Horomil Fest", kde ho slávnostne uviedol Peter Hámor - prvý Slovák, ktorý zdolal všetky "osemtisícovky", tzv. Korunu Himalájí. (mclenin)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno