Reklama

Reklama

Uppehåll i myrlandet

všechny plakáty
Krátkometrážní / Drama
Švédsko, 1965, 30 min

Recenze (4)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že tenhle film tu má víc interpretací. Pro mě osobně je to taková švédská (a přírodní) verze Bezúčelné procházky. A já sám takové bezúčelné procházky provozuji velmi rád a těžko někomu, kdo to nemá podobně, vysvětlím proč. Už jenom kvůli tomu se mi to hodně líbilo. A do toho všeho je to skvěle natočené, skvěle zahrané (hlavně teda Max von Sydow je zde úžasný, ale to ani není nic překvapivého) a dobře se na to dívá, takže díky tomu se mi to líbilo ještě víc. A když si vezmu, že postava, kterou zde hraje Max von Sydow, mi charakterem trochu připomínala Wandera, tak ten plný počet prostě dát musím. Jen jsem moc nepochopil to s tím kamenem, ale to je fakt skoro zanedbatelné mínus. 5* ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tento krátkometrážní skvost s naprosto uchvacující kamerou si kráčí s nádherně poetickým nádechem, který spolu s hlavním nekonvenčním hrdinou dolehl až k mému srdci. Tichá protestní bouře zádumčivého dělníka (v podání úžasného Maxe von Sydowa) má v sobe až neuvěřitelně kontrastní dobrosrdečnost a vyvrcholí věčným naléznutím štěstí a drobných radostí v zcela obyčejné věci: v krásné prosluněné přírodě. Po všech stránkách dechberoucí záležitost a zároveň tak hřejivá, příjemná, optimistická... Jan Troell si coby režisér tímhle počinem ve svých počátcích postavil laťku hodně vysoko a připravil se nejen precizní tvůrčí prací s atmosférou na svůj následní, rovněž velkolepý celovečerní debut. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Jan Troell ako švédsky filmový multitalent ( režisér, kameraman, strihač, dokumentarista...) sa preslávil svojou tvorbou najmä na začiatku plodnej kariéry. Tento krátkometrážny snímok ( o rok neskôr sa stal súčasťou poviedkového filmu 4x4, ale často býva uvádzaný aj ako samostatný film ) rozpráva o vnútornej vzbure obyčajného človeka proti štátnemu aparátu. Keď znenazdajky vystúpi robotník na ospalej stanici z vlaku, jeho kolegovia sa nestačia diviť. V hlave má však plán a zosnovaný tichý protest, prejavujúci sa až príjemným chovaním voči miestnym obyvateľom, všetkým vyráža dych. Max von Sydow v hlavnej úlohe mal už skvelo rozbehnutú kariéru a patrí mu vďaka, že podporil tento malý projekt s veľkou myšlienkou. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Max von Sydow v poloze, v jaké ho neznám - jako chlápek, který dělá brzdaře na nákladním vlaku, a jednoho dne při zastávce v nějaké díře se rozhodne, že je tam hezky a dá si den volna. Prochází se po kolejích, píská si, do lesa zajde, na horu, kde se těží kámen. Cestou se potká jak s nádražákem a jeho rodinou, tak hlídačem z lomu a jeho rodinou. A pak se vrátí na nádraží opět čekat na vlak, Jak prostince ten příběh vypadá, tak složitě se interpretuje, protože podobné hoboes pocity musí člověk mít v sobě a občas je zažít, jinak tenhle snímek podle mne asi moc dobře nepochopí. Ono to totiž není o žádné vzpouře proti státnímu aparátu, jak tu píše kolega Flego, ale ono je to okouzlení - krajinou, přírodou a lidmi, nečekanostmi různých míst, a také láska k přírodě a k lidem. A rovněž je to o určité sounáležitosti. Vlastsně se dá říct, že je to duchovní film - někdo hledá Boha při nekonečných mších, jiný ho najde v kousku všedního dne v lesní krajině s pár nejobyčejnějšími lidmi. ()

Reklama

Reklama