Reklama

Reklama

Rada nad zlato

(studentský film)
  • USA Good advice is better than gold (festivalový název)
Krátkometrážní / Dokumentární
Česko, 2015, 26 min

Obsahy(1)

Pohled do světa multi-level marketing finančního poradenství v České Republice. Víš, kdo ti bude radit s financemi? Víš, jakou práci ti radí vyzkoušet? Dobrá rada není zdarma, dobrá rada je nad zlato. (oficiální text distributora)

Recenze (54)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Studentský film, který svým námětem široce přesáhl hranice běžných studentských prací Filmové akademie Miroslava Ondříčka a vyjadřuje se k závažnému fenoménu doby. Finančně poradenští ,,šmejdi" si o takovýhle pohled insidera říkali už dlouho, ale žádný renovovaný český dokumentarista ani investigativní novinář zatím tuhle odvážnou cestu s kamerou nepodnikl, a tak mladý Jakub Charvát vstoupil rovnýma nohama do světa českého dokumentárního filmu. Sám o sobě prokázal slušnou dávku občanské statečnosti, píchl svou dokumentární kamerou přímo do vosího hnízda (právnická dohra bude jistě obtížná, je jasné, že tihle ,,šmejdi" jsou schopni čehokoliv). Námět jednoznačně za pět, formálně samozřejmě film trochu trpí dětskými nemocemi a také neškoleným Charvátovým verbálním projevem, postrádá také komplexnost snímku Silvie Dymákové, cenné je ale to, že na podobné ,,šmejdy" někdo ukáže a takto se na ně upře mediální zájem. Takže slovy jednoho z aktérů dokumentu: OVB Allfinanz, Partners, Fincentrum, Zfp Akademie, Broker Consulting... ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem v OVB nikdy nepracoval, určité povědomí o dění v této firmě jsem měl. Dokument ho jen potvrdil. Jednou jsem dokonce byl čistě pro zajímavost na pohovoru v jiné poradenské společnosti, a přestože jsem nebyl na pohovor (záměrně) připraven a na otázky kluka možná mladšího než já jsem reagoval spíše nedbale, samozřejmě mi obratem přišel e-mail, že jsem přijat. Myslím, že opravdu přijmou kohokoliv, jen aby 18letí „manažeři“ získali provizi za další ovečky. Na dokumentu mi trochu vadily některé zbytečné a opakující se záběry (večírek) a taky házení do jednoho pytle. Nemyslím si, že by veškeré finanční poradenství spadalo do této žumpy, jak v dokumentu zaznělo. Nicméně je asi smutnou skutečností, že většina finančních poradců jsou jen bouchači investičního životního pojištění a podobných „výhodných“ produktů. Jako všude je prostě potřeba pečlivě vybírat, jaký produkt či službu si kupuji. Celkově si myslím, že je dobře, že dokument vznikl, třeba trochu napomůže kultivaci oboru, nebo alespoň varuje potenciální klienty či zaměstnance. ()

Reklama

venca163 

všechny recenze uživatele

Z toho dokumentu jsem se v podstatě nic novýho nedozvěděl, normálně bych teda dal 2 hvězdy, ale za téma dávam 3. V podstatě film obsahuje jen 2 věci: praktickou ukázku motivace těch šašků (polovina záběrů je z nějaký playboy akce nebo co) a pak takovej jakoby vzdálenej rozbor mentality systému od nějakýho včelaře. Chybí tomu mnohem víc konfrontace s těma "zmrdana nahoře" (stačili by i lokální šéfíci, ve filmu je vlastně jediná scéna z centrály OVB) i konfrontace s těma kokotkama dole (ne jen s odpadlíkama - prostě bych se jich zeptal, jestli jim nevadí, že za svoji provizi 10 tisíc právě předali životní úspory svojí babičky nějaký pojišťovně...vsadim se, že polovina by mi zcela upřímně řekla, že nechápe, o čem mluvim, a druhá polovina, stejně jako ten pičus ve videu, že "Takový, jako ty, jsem prcal v kriminále. MUHEHEHEHE"). Taky bych ocenil víc praktickejch ukázek z práce vojáků v terénu - při styku s klienty. OMG, nikdy nepochopim, jak někdo, kdo těch svejch usmolenejch 200 tisíc spoří deset let z průměrnýho platu a při každym nákupu řeší, jestli je ten salám v akci, pak "zainvestuje" tyhle prachy s nějakym mamlasem v kvádru, co mu koupila maminka, když šel před 3 rokama do tanečních. Nejlepší je, jak se většina z nich zmůže tak maximálně na to, že to vecpou doma rodičům. Finanční mágové! Ukázkou prvotřídního zmdrství je pak fakt, že přestože nějaká píča od nich falšovala autorův podpis při uzavírání smluv (fakt to Jakub Charvát neřeší?!), tak mají ještě dost drzosti na to ho žalovat a chtít po něm nějakou pokutu. (60%) ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Bývalý člen OVB Allfinanz se rozhodl odhalit pravdu a ukázat, jak velká banda sráčů tihle finanční "poradci" vlastně jsou. Držím mu palce v boji za správnou věc, ale bojím se, že tento studentský a bohužel ne zcela profesionální počin spatří jen publikum, které již pravdu o těchto lidech zná. Řada důležitých záludnosti firem typu OVB Allfinanz nebyla odhalena (např. k čemu se "poradci" musí zavázat a proč je těžké odejít), více o tématu padlo např. v povedeném DVTV rozhovoru s autorem tohoto dokumentu. Svým způsobem je mi líto, že něco takového se v trošku více profi podobě neodvysílá v hlavním vysílacím čase našich televizí... 6/10 ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

Nejen na studentský film slušný dokument. Obsah nemá smysl komentovat, to snad ví každý, že nagelovaní chlapci v kvádru za litr až dva (tzv. polystyrenový, na těsno upnutý oblek ze supermarektu) hrající si na kdovíco těžko poradí s čímkoliv, co se týká financí, když nemají ani maturitu ze střední ekonomky, natožpak vysokou, ale forma už za zmínku stojí. Je to takové neučesané, chvílema dobré a profesionální, chvílema amatérské a nedořešené, příliš vysvětlující a vnucující vlastní názor, ale nikdy vyloženě špatné a hloupé a neměl jsem ani chvíli pocit, že byl dokument tvořen takzvaně na koleně. J. Charvát potenciál má. Dokument sám o sobě stojí za zhlédnutí už jen kvůli záběrům z akcí OVB, u těch jsem se nasmál, hodně jsem se nasmál. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama